Átalakul az olajpiac, ez lesz a hatása

Infostart / InfoRádió - Hlavay Richárd
2018. január 9. 16:13
Az elemző szerint lesznek olyan térségek, amelyek kiesnek az olajpiacról. Az északi-tenger sem elég vonzó terület már, azonban nem vonulnak ki teljesen a térségből.

A kőolaj szerepe a világban fokozatosan csökken, mondta az InfóRádió Aréna című műsorában Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője. Pletser hozzátette, egy-két területen van még, ahol  gyakorlatilag döntőszerepe van a kőolajnak, mint például a mobilizációban, eziránt van a legnagyobb érdeklődés, ugyanis itt is nagy változásokra van esély. 

„Például, tíz évvel ezelőtt rengeteget beszéltünk az északi-tengeri kutatásról és kitermelésről, így tudjuk jól, hogy hatalmas olaj- és gázlelőhelyek vannak, viszont a költség nagyon magas”– mondta Pletser, aki hozzátette,

az Északi sarkkörtől északabbra és a sarkkör környékén már senki sem kutat és nem termel. 

„Úgy tudjuk, hogy az Északi-tenger sem elég vonzó terület. Nem történik meg a teljes kivonulás, viszont sokkal kisebb aktivitást látunk”– mondta Pletser. Hozzátette, az Északi-tenger mint kitermelési terület jövője elsősorban attól függ, hogy mennyibe kerül az olaj: 

„Egy 70-80 dolláros olajár mellett valószínűleg a tevékenység ismét erősödni fog.”

Az erősen olajtermelés-függő országok egy részénél az alacsonyabb olajár miatt elindult egyfajta átalakulás. „Olyan új reformtervek indultak, amiket korábban nem láttunk. Erre a legjobb példa Szaúd-Arábia esete, ahol az új ifjú uralkodó egy komoly reformprogramot indított el, aminek pont az a célja, hogy az országot levigye erről a pályáról és jóval kisebb legyen az olajfüggősége” – mondta az elemző. 

Oroszországnak az alacsony olajár és az ország ellen bevezetett szankciók komoly lökést adtak, ugyanis kénytelenek voltak más, saját iparágakat kifejleszteni és megerősíteni,  tette hozzá Pletser Tamás.