eur:
394.24
usd:
369.86
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Itt az elképesztő ingatlandrágulás vége?

Itt az elképesztő ingatlandrágulás vége?

2018-ra az ingatlanpiac kis emelkedése és stagnálása prognosztizálható. Várhatóan tetőznek az árak. A bérbe adásra vonatkozó új szabályozással pedig a piac fehéredésére számítanak szakértők.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint a használt ingatlanok tekintetében az árak tetőzés közelébe érnek. Az ok az újépítésű ingatlanoknál keresendő, ugyanis a fizetőképes kereslet jelentős része ezek mellett fog dönteni. Itt szintén maximalizálódhatnak az árak, hiszen erős verseny kezdődik majd a vevőkért.

A szakember szerint ha nem befolyásol minket egy országon kívüli tényező, egy jelentős gazdasági fellendülés, vagy az ingatlan típusú befektetések erősödése, akkor

2018-ban a piac pici emelkedése és stagnálása várható, leginkább az év végére.

Vidéken érdekes a helyzet ilyen szempontból, mivel jellemzően sehol sem épülnek nagy számban társasházak, még az észak-nyugati országrészben sem, ezért ezekben a régiókban még feljebb kúszhatnak a használt lakások árai.

Gadanecz Zoltán szerint

vidéken jövőre befektetői szempontból több társasházat húznak majd fel,

ugyanakkor csökkenhet a használt és az újépítésű ingatlanok közötti árkülönbség.

A szakértő az idei évi legjelentősebb ingatlanpiaci változások közé sorolta, hogy 

  • kiszámíthatóbb lesz a rövid távú bérbeadás,
  • a Nemzeti Otthonteremtési Közösséggel milliókat lehet majd megspórolni
  • és hogy az albérleteknél 2018-tól bármekkora bevételnél csak tíz százalék adót kell majd befizetni.

Az ingatlan.com az idén életbe lépett új jogszabályokkal

az ingatlanpiac fehéredésére számít.

A cég közleményében kiemelte, hogy például a lakásukat bérbe adóknak az ingatlankiadásból származó és 1 millió forintot meghaladó jövedelem után 2018-ban már nem kell a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást megfizetniük.

Balogh László vezető gazdasági szakértő kifejtette, hogy ez a lépés elsősorban a fővárosi lakáskiadókat érinti, mert jellemzően ezeknél lépte át az éves jövedelem az 1 millió forintot.

Az eho eltörlése miatt a lakáskiadás utáni terhelés lényegében az eddigi felére csökken,

mivel csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell majd fizetni.

Az elemző szerint ettől a lépéstől nem az albérleti díjak csökkenése, hanem inkább a piac tisztulása várható, azaz többen fogják legálisan, a tényleges bérleti díj bejelentésével kiadni a lakásukat, amiből több adóbevétel származhat.

Ehhez kapcsolódóan arra is felhívták a figyelmet, hogy az ingatlanjukat vagy ingatlanjaikat szálláshelyként, vagyis lakáshotelként hasznosítók az eddigi eggyel szemben 2018-tól három kiadandó ingatlan után választhatják a tételes átalányadózást, ez évente 38 400 forintot jelent minden lakás után.

Az idén emelkedik a munkáltató által adható adómentes lakhatási támogatás:

míg 2017-ben az alkalmazottak a minimálbér 40 százalékát kaphatták támogatásként, 2018-tól ez az összeg elérheti a minimálbér 60 százalékát. Mivel 2018-ban tovább nőtt a minimálbér, így

az adómentesen adható havi támogatás 51 ezerről közel 83 ezer forintra emelkedett januártól.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy idén már az eddigi 1 helyett 3 évük lesz a vevőknek arra, hogy a korábban eladott lakásuk forgalmi értékével csökkentsék az új ingatlan megszerzéséhez kötődő illetékalapot. Balogh László szerint a szabályváltozásnak elsősorban azok a lakásvásárlók a nyertesei, akik 2015-ben vagy 2016-ban adtak el lakóingatlant, és azóta nem vettek másikat.  

Fontos szabályok

A Deloitte adótanácsadó cég felhívja a figyelmet arra, hogy a lakáscélú támogatással kapcsolatban is számos szabályt kell betartani, amelyek elmulasztása komoly anyagi következményekkel járhat.

Fontos feltétel, hogy a munkavállaló köteles a saját lakásával összefüggő körülményeket igazolni

úgy, hogy a megfelelő iratokat, bizonylatokat a munkáltató rendelkezésére bocsátja. Ugyanakkor a munkaadó felelőssége, hogy azokat megvizsgálja és elbírálja az igényt.

A munkáltatónak szükséges figyelemmel lennie arra is, hogy lakás vásárlása esetén a folyósítás évét követő május 31-ig, valamint építés, alapterület növelés, korszerűsítés valamint akadálymentesítés esetén a folyósítás évét követő második év május 31-ig rendelkezzen a támogatás folyósításáról a hitelintézet által kiállított igazolással.

Címlapról ajánljuk
Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×