eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Itt a téli leárazás, nagy veszélyekkel

Itt a téli leárazás, nagy veszélyekkel

Már javában zajlanak a téli árleszállítások az üzletekben. A blokkk.com összeszedte a legfontosabb szabályokat és tudnivalókat.

A legfontosabb követelmény, hogy az akciónál fel kell tüntetni az árengedménnyel csökkentett új árat is, tehát kevés az árengedmény százalékos mértékének a feltüntetése, és ugyanannak a portékának ugyanabban a pillanatban nem lehet többféle ára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a reklámban, reklámújságban, bolti reklámfeliraton, a polcon, az árcímkén vagy magán a terméken ugyanannak a végső eladási árnak kell lennie. Bármilyen eltérés esetén

a vásárló csak a legkisebbet köteles kifizetni.

 Akkor is, ha a boltos arra hivatkozik, hogy az informatikai rendszere még nem lett átállítva. 

Ha már az akció kezdete előtt feltüntetik a polcokon az új árakat, akkor is érvényes az a szabály, hogy a legalacsonyabb árat kel megfizetni.

Fel kell tüntetni az egységárat is,

arra is igaznak kell lennie a meghirdetett engedménynek. Az egységár fontos az egyet fizet, kettőt kap vagy +10% ingyen jelölésű reklámakciónál is. 

A reklámokban az "akár", "-ig" szócskákra sem árt odafigyelni, mert messziről tűnhet úgy is, hogy minden akárhány százalékkal olcsóbb, miközben nem minden, de az már kisebb betűkkel íródott ki. 

A kereskedő egyébként azt és olyan mértékben áraz le, amit és ahogyan akar, persze az előírások megtartása mellett. A boltos megteheti, hogy kiköti, több kedvezmény egyidejűleg nem vehető igénybe. Ez nem jogellenes, ha a vásárló előre tájékozódhat erről.

Az akciós árut nem szerencsés követhetetlen módon a polcra helyezni, összemosva a nem leárazott cikkekkel. Az árfeltüntetésnek egyértelműnek kell lennie, az árcédulának kapcsolódnia kell a termékhez, nem célszerű az akciós táblát vagy az árcédulát mindenáron középre tenni.

Egyszerű trükknek tűnik az akció előtti napokban feljebb nyomni az árat, vagy egy fals magasabb árat kiírni, abból számolva a dögös akciós árat. Ha az akció időszaka után a vásárló azzal szembesül, hogy annyi a portéka rendes ára, mint amennyiért ő korábban akciósan vette, akkor jöhet a békéltető testület.

Az akciós termékekre ugyanúgy igazak a szavatossági, jótállási szabályok, mint egyébként (kivéve, ha a leárazás oka egy hiba, amiről persze előre kell tudnia a vásárlónak és majd eldönti, hogy kell-e neki a karcos, vagy hiányos valami, viszont az előre jelzett hiba miatt már nem reklamálhat később).

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×