eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Itt a megoldás a magyar gazdaság egyik nagy problémájára?

Itt a megoldás a magyar gazdaság egyik nagy problémájára?

Sokan panaszkodnak a drága tojás miatt. Egy háznál tartható tyúkfajta, a krédli lenne a megoldás?

Most, hogy az egekbe szökött a tojás ára, a vidékieknek van egy nagy előnyük a városi polgárokkal szemben: Meg tudják maguknak termelni a tojást – ám ehhez olyan tyúkfajtát kell választani, amelyik egész évben tojik - írja az Agroinform.hu.

A krédli. ...– Nem, ez nem egy étel, hanem egy sváb őstörpe tyúk, amely egész éven át tojik.

A krédli önálló tyúkfajta és kifejezetten gazdasági hasznú. Egyértelműen értékmérő tulajdonságai határozzák meg.

Vannak bizonyos küllemi fajtajegyek, amelyekről egyértelműen beazonosítható a fajta – így a genotípus egységes. Valamennyi krédlire pontosan ugyanazon tulajdonságok jellemzők, bárhol is legyen jelen Európában, vagy hazánkban.

Egy krédli esetében nagy biztonsággal lehet tudni, hogy mire számítsunk, melyik évszakban mit fog nyújtani és azt hogyan teszi."

Krédli kakas egy baranyai udvarban – fotó: Hegedüs Tibor

A krédli tyúk egész évben tojik. Télen is

Kotlására ugyanez jellemző – rendkívül jó,- gondos kotlós válik belőle. Abszolút megbízhatóan lehet számítani évről-évre a tyúk elkotlására. Tulajdonképpen a csibék elhagyását követően azonnal tojni kezd és 10 – 15 tojás rakása után ismét kotlani kezdhet.

A krédlik a legnagyobb télben sem szeppennek meg, rendkívül jól viselik a kemény fagyokat is – fotó: Hegedüs Tibor

A fajta teljesen parlagi beállítottságú.

Tojásai színező képessége kétszerese lehet bármelyik tyúktojásénak

– természetesen ez a kijelentés úgy helytálló, ha hozzáteszem, hogy a kívánt tojás színéhez be kell tartani a fajta fenntartóinak takarmányozási tanácsait! A svábok és más krédlitartó háziasszonyok bevett szokása, hogy a tésztát, piskótát kizárólag ezeknek a tyúkoknak a tojásból készítik.

Annak ellenére, hogy törpe fajtáról beszélünk, mégis kettős hasznosításba vehetjük a krédlit. Testmérete az úgynevezett "japiknál" nagyobb. A kifejlett kakasok súlya 1 – 1,2 kg, tyúkoké 0.90 kg körül mozog.

Népi megfigyelések is kapcsolódnak a fajtához, miszerint a krédlik télen csak nagyon nagy fagyban mennek be az ólba aludni. Ez egyúttal jelzés is a gazdának, mert ha a krédli bemegy az ólba, akkor biztosan hatalmas fagy lesz éjjel.

Ezek a tyúkok kiváló élelemkeresők- és hasznosítók.

Ebből adódik, hogy tartása olcsó és takarmányozása viszonylag egyszerűen megoldható. Csibéi nagyon gyorsan fejlődnek és tollasodnak. Kiváló növekedési eréllyel rendelkeznek, így a 3 hónapos csibéket már le is lehet vágni. Húsa kitűnő, egyedi ízű, rendkívül finom."

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×