eur:
395.16
usd:
366.34
bux:
65130.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Megbüntettek egy biztosítót a kgfb-tarifa miatt

Megbüntettek egy biztosítót a kgfb-tarifa miatt

Az MNB kötelezte az Allianz Hungária Biztosítót, hogy a jogszabálynak megfelelően változtassa meg a 2018. január 1-jétől érvényes kgfb-tarifáját és tízmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki rá. A biztosító – kármentes vezetőkre vonatkozó – egyik tarifálási eleme révén ugyanis egyes újonnan szerződő ügyfelek díja kedvezőbb lehet, mint a már meglévő biztosítottaké, noha ezt a törvény tiltja.

A Magyar Nemzeti Bank felügyelési tevékenysége során ellenőrizte az Allianz Hungária Biztosító Zrt. (Allianz Biztosító) 2018. január 1-jétől alkalmazandó, a biztosító által már meghirdetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjtarifáját.

A jegybank megállapította, hogy a biztosító a díjtarifában egy, a kármentes vezetők kedvezményét meghatározó korrekciós kedvezményt is alkalmaz. Ennek egyik eleme szerint kedvezménynek számít a díjtarifa számításánál, ha egy szerződő az elmúlt két évben nem volt üzembentartó az adott gépjárműtípusnál (pl. mert személygépjárművet most először vásárolva újonnan köt kgfb-szerződést). Márpedig az Allianz Biztosító meglévő ügyfelei e feltételnek nem tudnak eleget tenni, tehát ez a kikötés őket anyagilag hátrányosan sújthatja, hacsak nem üzemeltetnek párhuzamosan azonos gépjármű kategóriába tartozó legalább két gépjárművet (utóbbi esetben a kedvezménynek nem volt feltétele az üzembentartói minőség korábbi hiánya) – írja közleménylében az MNB.

A kgfb-ről szóló törvény viszont egyértelműen meghatározza, hogy

a díjtarifa nem tartalmazhat különbségtételt az új szerződés üzembentartójának a javára azon az alapon, hogy a szerződés új szerződésnek minősül.

A jogszabály éppen az ellenkező megkülönböztetésre adna csak módot, azaz a régi biztosítottak díja lehet alacsonyabb.

Így az MNB arra kötelezte az Allianz Biztosítót, hogy a jövő év januárjától alkalmazandó díjtarifájában mellőzze a kármentes vezetők kedvezményére vonatkozó korrekciós tényezőt. A kötelezésnek megfelelően módosított díjtarifát a biztosítónak két munkanapon belül ismételten közzé kell tennie honlapján, illetve az MNB és a Magyar Biztosítók Szövetsége weboldalain. A jegybank határozata mindemellett a kifogásolt kedvezménnyel már korábban létrejött szerződések díját nem érinti.

Az MNB a történtek miatt 10 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a biztosítóra.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 09:57
×
×
×
×