eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Új felhasználási módot találnak a magyar szénvagyonnak

Támogatási szerződést kötött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálattal egy június végére elkészülő tanulmányról a hazai szénvagyon hasznosítására. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár az InfoRádiónak azt mondta, hogy a klímaváltozás miatt megváltozott a szén szerepe az energiaellátásban, a párizsi egyezmény szerint ugyanis 2050-re az energiatermelésnek dekarbonizáltnak kell lennie.

Magyarország jelentős szénvagyonnal rendelkezik, ami fontos nemzeti kincs – mondta az államtitkár. Az eddig megszokott technológiákat, felhasználási irányokat azonban a jövőben nem lehet alkalmazni, ezért döntöttek úgy, hogy vizsgálják a párizsi egyezménynek megfelelő szénfelhasználás lehetőségeit. Azért állapodtak meg a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálattal, mert szakmailag megalapozott iránymutatásra van szükség – tette hozzá. A szervezet feladata, hogy olyan alternatív felhasználási módokat találjon, amely nem a primer energiatermelést célozza. A szenet ugyanis például a vegyipar is fel tudja használni.

Azt tudni lehet, hogy hazánk szénvagyona jelentős – 8,6 milliárd tonna –, azonban ennek bányászhatóságáról, összetételéről, energiatartalmáról és más vegyipart érintő információkról nincsenek rendszerbe állított ismeretek. Ezek kutatása és rendszerezése is az új tanulmány feladata lesz – emelte ki Aradszki András. Az államtitkár szerint nem kell az egész szénvagyont kibányászni, azonban egy részének felhasználása nemzetgazdasági szempontból is releváns lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×