eur:
394.24
usd:
369.64
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nem biztos, hogy megbüntetik, ha matrica nélkül hajt fel az autópályára

Nem biztos, hogy megbüntetik, ha matrica nélkül hajt fel az autópályára

Változhat jövőre az e-matricák szabályozása: az autópályára hajtva például még egy órán belül megvásárolható lenne a használati jogosultság. A módosítások a fejlesztési minisztérium közlése szerint legkorábban 2018 január elsejétől léphetnek életbe.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium javaslata szerint az egyik legfontosabb tervezett intézkedés lehetővé tenné, hogy az az utas, aki a véletlenül hajt fel díjköteles útszakaszra, az utazás megkezdése után is megvásárolhassa az e-matricát. A tervek szerint erre a fizetős hálózatra lépéstől számítva 60 perc állna rendelkezésre.

Jelenleg a jogosulatlan úthasználatért 14 ezer 875 forint alap-pótdíjat kell fizetni, a bírság pedig most 30 nap után 59 ezer 500 forintra emelkedik. A tervezett módosítással a türelmi idő a kétszeresére, 60 napra hosszabbodna.

Változás lenne az is, hogy amennyiben a jármű az irányadó díjkategóriához képest alacsonyabb díjkategóriába tartozik és érvényes jogosultsággal rendelkezik, akkor csak különbözeti pótdíjat kellene fizetni; ennek összege 60 napon belüli fizetés esetén 7 500 forint lenne.

A módosítás szerint pótdíj maximalizálást lehet majd kérni a járműre irányadó alap-pótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére abban az esetben, ha az úthasználónak a jogosulatlan úthasználat és az első felszólítás kézhezvétele között eltelt időben kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettsége keletkezik. A kérelem benyújtására a korábbi 15 nappal szemben 75 nap állna rendelkezésre. A kérelem egy rendszámra egy naptári évben többször is benyújtható lenne. A rendszer üzemeltető a a pótdíjfizetésre kötelezett kérelmére részletfizetést is engedélyezhetne, ha az egy összegű rendezés jelentős anyagi terhet róna a mulasztóra.

A változtatás kitér a D2 járműkategóriába tartozó - tehát 7 főnél több személy szállítására alkalmas - személygépkocsira regisztráció után igénybe vehető nagycsaládos kedvezmény módosítására is. Eszerint a kedvezmény nemcsak a négy, hanem már a három gyermeket nevelő családok számára is elérhető lenne.

Újdonság lenne az is, hogy a következő szezontól, vagyis jövő júniustól a motorosok - a kínálatból eddig hiányzó - kedvezményes havi matricát vehetnének járművükre. Az új termék ára az 1470 forintos heti jogosultsághoz képest havonta 2500 forint lehet a tervek szerint.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a honlapján olvasható közleményben arról is tájékoztat, hogy az új előírások gyors véglegesítésük esetén legkorábban 2018. január elsejétől léphetnek hatályba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×