eur:
393.15
usd:
366.96
bux:
66537.27
2024. április 25. csütörtök Márk
Nagy járulékcsökkentésre is lenne mód

Nagy járulékcsökkentésre is lenne mód

Magyarország az adócsökkentés terén még nem zárkózott fel a szomszédos országokhoz, még bőven le lehetne faragni a járulékokból – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kalocsai Zsolt, az RSM Hungary Adótanácsadó Zrt. elnök-vezérigazgatója.

„A szociális hozzájárulási adó akár 10 százalékos csökkentését is elviselné a költségvetés és a növekvő magyar gazdaság, így felzárkózhatnánk a környező országokkal folytatott adóversenyben” – jelentette ki Kalocsai Zsolt.

Kifejtette: január elsejétől 2,5 százalékkal csökken a szociális hozzájárulási adó (szocho), továbbá 4,5-5 százalékos bérnövekedés várható, így az adócsökkenés nem jelenthet bevételkiesést az idei költségvetéshez képest.

Magyarország még mindig jelentősen le van maradva a környező országokhoz képest a bérekre jutó adóterhelés csökkentése tekintetében

– mondta a szakértő, aki hozzátette: 2022-re, a hatéves program végén még mindig a lengyel szint fölött – ahol messze a legnagyobb a versenyelőny az adóterhelés terén – lesz Magyarország. De ha a többi szomszédos országot vesszük górcső alá, akkor a szocho 2,5 százalékos csökkenésével Magyarország még mindig le van maradva a versenyképességben.

2018-tól egy ötszázalékos csökkentést kellene bevezetni, ez beleférne a rendszerbe - mondta a szakember. A tavalyi év vizsgálatakor pedig azt javasolták, hogy a versenyképesség terén való felzárkózáshoz egy egyszeri, tíz százalékos csökkentés legyen.

Kalocsai szerint összességében jó a gazdasági kormányzás iránya, de nagyobbakat kellene lépni a járulékcsökkentés terén, mindezt úgy, hogy a költségvetés helyzetét, a nyugdíjellátást és a bevételeket is figyelembe veszi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×