Fontos határidő vár a vállakozásokra

InfoRádió
2017. december 16. 07:00
Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szerint fölösleges és pénzpazarló a társasági és helyi iparűzési adó feltöltésére vonatkozó kötelezettség, amit már most az év végére el kell készíteni.

A vállalkozásoknak december 20. határidő arra, hogy eleget tegyenek a társasági és helyi iparűzési adó feltöltésére vonatkozó kötelezettségüknek egy bizonyos nettó árbevétel felett. Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke az InfoRádiónak azt mondta, ez a tevékenység felesleges adminisztrációs terhet jelent, ezért ideje lenne kivezetni.

A cégeknek ki kell számolniuk, hogy mennyi az adófizetési kötelezettségük, amit az előző évi adóbevallás alapján kell bevallani a következő évre vonatkozóan – magyarázta Zara, és hozzátette, hogy a cégeknek meg kell becsülniük a befizetendő összeget, és  ezért alapvetően nagyobb összeget fizetnek be, hogy ezzel is elkerüljék az esetleges bírságot. Ebben az esetben a különbözetet május 31. után tudják visszaigényelni, vagy jóváírhatják a következő év első előlegbefizetésénél.

A szakember elmondta azt is, hogy a befizetésig a cégeknek több adminisztrációs feladatuk is van, amit december 20-ig kell elvégezniük, például a pontos összeg befizetéséhez éves számviteli zárást is kell csinálniuk.

"Ez egy olyan időráfordítás és költség a vállalkozásoknál, ami teljesen fölösleges, itt lenne az ideje, hogy fokozatosan, ésszerűsítve megszüntetve, más alapra helyezné az előlegfizetési kötelezettséget az adóhatóság – mondta Zara László.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Adófeltöltés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást