eur:
393.48
usd:
364.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nem jelent nukleáris veszélyt a Paksi leállás

Nem jelent nukleáris veszélyt a Paksi leállás

A Paksi Atomerőműben történt turbina kiesés a nukleáris biztonságra egyáltalán nincs hatással, egy könnyen korrigálható hibáról van szó – mondta a szakértő, aki szerint ez bármikor előfordulhat.

Meghibásodott a Paksi Atomerőmű 4-es blokkjának 8-as generátora péntekre virradóra. Az erőmű tájékoztatása szerint a berendezés éjjel 1 óra 33 perckor adott hibajelzést. Az Atomerőmű honlapján kiemelik: az esemény teljesítménycsökkenéssel jár, de a nukleáris biztonságra nincs hatása. Ezt erősítette meg Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő is az InfoRádiónak.

A szakértő szerint ilyen szintű meghibásodás bármilyen más erőműben is előfordulhatott volna. Hárfás azt is mondta, hogy a leállás egy generátor hibából eredt, így a három másik blokk továbbra is teljesen biztonságosságosan tud üzemelni, míg a negyedik jelenleg félgőzzel tudja termelni a villamosenergiát.

A nyolcas generátor meghibásodás miatt a nyolcas turbina kiesett, ugyanakkor a hibafeltárás miatt egy feszültségmentesítést végeztek, ami miatt a hetes turbinát is leállították – erre az időszakra így további  kapacitás is kiesett. A szakértő szerint azonban az első három blokk jelenleg több mint 500 megawattos teljesítménnyel üzemel, a negyedik 250 megawattos szinten van, tehát a kiesett turbinát már újraindították.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×