eur:
393.87
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Elárulta terveit Csányi Sándor

Folyamatos növekedést tervez Szerbiában az OTP Bank, az a cél, hogy az ügyfelek számát és a piaci részesedést is növeljék, így az OTP további pénzintézeteket vásárolna Szerbiában, amint erre lehetőség adódik, és egyebek mellett a Komercijalna Banka megvásárlásában is érdekelt - hangsúlyozta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója hétfőn Újvidéken, ahol a Voban megvásárlásáról tartott sajtótájékoztatót.

Csányi Sándor kiemelte: a szerbiai Vojvodjanska Banka (Voban) megvásárlásával az OTP-csoport piaci részesedése Szerbiában elérte az 5,7 százalékot, de a tervek szerint 6 százalék fölé is növekedhet. Az integrált bank a mérlegfőösszeg alapján a hetedik legnagyobb bank a nyugat-balkáni országban.

Az OTP leánybankja, az OTP Banka Srbija december elsején zárta le a Voban megvásárlását. Az OTP ezzel százszázalékos tulajdoni részesedést szerzett a Vojvodjanska Banka, a Group of National Bank of Greece (NBG) Leasingben, és az NBG érdekeltségébe tartozó, szerbiai kitettségekben. A csomagért az OTP 125 millió eurót fizetett, ezen felül kiváltották azokat a hiteleket is, amelyeket az NBG külföldi, nem szerbiai bankjai nyújtottak szerb cégeknek.

Az integráció várhatóan a 2019-es esztendő második negyedévében zárul le teljesen.

Az elnök-vezérigazgató hozzátette: az NBG lízingcégnek az agráriumban 45 százalékos a részesedése, és a Vojvodjanska Banka is nagyon erős volt az agráriumban mielőtt elkezdett veszíteni részesedéséből. A tervek szerint az egybeolvadással újra vezető szerepet szeretnének szerezni ebben a régióban - mondta.

Csányi Sándor kitért arra is, hogy szeretnék felgyorsítani mindkét egység digitalizációját, hiszen az OTP mindig is első volt a digitalizációban. Emellett új termékeket és új szolgáltatásokat is bevezetnének. A két egység teljes univerzalitására törekednek majd, ám egyelőre nem lehet tudni, hogy a Vojvodjanska Banka megtartja-e a nevét, vagy átveszi az OTP nevet - közölte.

Csányi Sándor kiemelte: egyelőre kutatást végeznek erről, de mivel nagyon erős brandről van szó, feltételezhető, hogy megmarad a pénzintézet neve.

Az utóbbi időszakban az OTP Bank a román, a horvát és a szerb kisebb bankok felvásárlásával a konszolidált hitelállományát 26 százalékkal növelte meg, és ezt a trendet folytatni szeretné - hangsúlyozta Wolf László, az OTP szerbiai leánybankja igazgatóbizottságának elnöke.

Predrag Mihajlovic, a Vojvodjanska Banka végrehajtó bizottságának elnöke, az intézmény vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy az OTP Bank a vásárlást követően a kirendeltségek hálózata, valamint a bankautomaták száma alapján a harmadik legnagyobb bank lett az országban, több mint egymillió új ügyfelet tudhat magáénak. Mihajlovic is a digitalizáció felgyorsítását emelte ki fő célként, valamint azt, hogy az integrált bank olyan helyeken is kirendeltségeket kíván nyitni, ahol korábban sem az OTP, sem a Voban nem volt jelen, főként Kelet-, Nyugat- és Dél-Szerbiában.

Kolics Gábor, a Voban igazgatóbizottságának elnöke rámutatott, a korábbi évek akvizíciói és integrációi során nagy tapasztalatot szereztek abban, hogyan lehet megtartani a dolgozókat, és magas színvonalú szolgáltatást nyújtani az ügyfeleknek.

Az OTP Bank 2005 óta van jelen Szerbiában, az OTP Banka Srbija a Niska Banka, a Zepter Banka és a Kulska Banka felvásárlásával jött létre. A Vojvodjanska Banka az ország egyik legrégebbi bankja, a maga 150 éves történelmével az egyik legismertebb pénzintézet az országban.

Az OTP Banknak világszerte több mint 15 millió ügyfele van, Magyarország mellett további nyolc országban van jelen.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×