eur:
394.24
usd:
370.46
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Nagyobb gond a munkaerőhiány, mint a munkanélküliség

Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára szerdán nyilatkozott a M1-nek. A KSH legfrissebb adatai alapján kiderült, hogy a munkanélküliségi ráta 0,8 százalékkal 4 százalékra csökkent Magyarországon. „Benne volt a pakliban” – kommentálta az eredményeket államtitkár.

A közfoglalkoztottak számának 40 ezres csökkenése visszaköszön az elsődleges munkaerőpiacon foglalkoztatottak számának 84 ezres bővülésében, ami elsődleges kormányzati szándék is – idézi Simon Attila Istvánt az MTI.

A helyettes államtitkár szerint az uniós támogatások megelőlegezésének is szerepe volt abban, hogy a foglalkoztatotti, munkanélküliségi adatok kedvezőek.

Simon Attila István úgy véli, közép- és hosszú távon a fiatalok biztosíthatják folyamatosan a munkaerő-piaci tartalékot azokban a szakmákban, amelyekre a nemzetgazdaságnak leginkább szüksége van. Az egyre feszítőbb munkaerőhiányra azonban

a most beiskolázott fiatalok nem jelentenek megoldást.

Azoknak a felnőtt, munkakereső embereknek, akik nem integrálhatóak az elsődleges munkaerőpiacra, mert nincs szakmájuk, meglévő tudásuk megkopott vagy nincs rá szükség, rövid ciklusú felnőttképzési, átképzési programokkal igyekeznek segíteni.

A jövő évre vonatkozó 3,8 százalékos jóslatokkal kapcsolatban megjegyezte, könnyebb hosszabb távra tervezni, mint megmondani, hogy január-februárban mi várható. A gazdaság fejlettségéből, a GDP-adatokból nagyjából következtetni lehet arra, mi várható a munkanélküliség, foglalkoztatottság területén, így bíznak abban, hogy a 3,8 százalék teljesülni fog jövőre – hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×