eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Pont jó a ponty, de a ragadozó-évjárat közepes

Körülbelül 15-17 százalékkal csökkenhet a halhús ára 2018. januártól az áfacsökkentés hatására - mondta az InfoRádiónak a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke.

Haltermelésre alkalmas volt az idei év – mondta Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke, hozzátéve, a nyári időjárás különösen kedvező volt a ponty termelésére, ezért

jó ponty- mellett közepes ragadozóhal-termés várható.

„Az Magyarországon a kenyérhalunk. Legnagyobb mennyiségben pontyot termelünk, ezen kívül növényevőket: busát, amúrt és ragadózófajokat, ezeknek – süllőnek, csukának – azonban már kevésbé volt kedvező a meleg időjárás.”

A halak árairól szólva Németh István elmondta, tavalyhoz képest alig emelkednek, jövőre pedig csökkenés várható, mert 27-ról 5 százalékra mérséklődik a forgalmi adó mértéke.

„Megszűnik a sertés- és a baromfiágazattal szembeni versenyhátrányunk, ami a magas adóteher miatt volt.”

Karácsonykor az élő pontyot 800-1000 forint közötti áron kaphatunk, attól függően, hogy termelői piacon vagy multinacionális áruházláncnál vásároljuk. A pontyszelet 1500-2000, a pontyfilé pedig 2500 forintba fog kerülni – mondta el a szakember.

„A ragadozóhalak ennél drágábbak, a szürkeharcsa-filé kilója akár ötezer forint is lehet.”

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke hangsúlyozta, az áfatartalom csökkenésével a fogyasztói áraknak is csökkenniük kell.

„Reményeink szerint a 22 százalékos áfaelőnyből mintegy 15-17 a fogyasztókhoz is kerül és januártól olcsóbban kerül a pultokba a kitűnő minőségű édesvízi hal. 2018 tavaszán-nyarán egész Közép-Európában pontyhiány várható, mert a karácsonyi időszak felszippantja a termés 80 százalékát. Magyarország jelentős mennyiséget exportál Lengyelországba, Romániába, Ausztriába. Emelkedhetnek az árak, de reméljük, az alacsonyabb áfával még úgy is olcsóbb lesz, mint a korábbi években.”

Németh István abban is bízik, az árcsökkenés hozzájárul az édesvízi halak iránti érdeklődés növekedéséhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×