eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Magyarország a lista élén, de ennek nem örülhetünk

Magyarország a lista élén, de ennek nem örülhetünk

A magyar lakáshitelekre vonatkozó információ a Magyar Nemzeti Bank szerdán közzétett Pénzügyi stabilitási jelentésében került napvilágra.

Az ingatlanpiacon és a hazai hitelezésben is erőteljes élénkülés volt tapasztalható 2017-ben - írta az MNB jelentése alapján a Portfolio. A lakáspiac élénkülése nagy területi különbségeket mutat (Budapest van az élen). A lakásépítési engedélyek számának felfutását a használatba vételi engedélyek számának emelkedése követheti, utóbbiak 2018 negyedik negyedévében tetőzhetnek.

Egy negatív listán az élre kerültünk Európában: nálunk a legmagasabb a fix kamatozású új lakáshitelek kamatfelára. A jegybank jelentése szerint

a fix kamatozású lakáshitelek még mindig lényegesen költségesebbek a változóknál,

feláruk átlagosan 1,5 százalékponttal több a változó kamatozásúakénál. Ezzel Magyarország piacvezető Európában.

Magyarországon körülbelül 8 évnyi bruttó jövedelmet igényel egy átlagos lakás megszerzése (ez Csehországban például 11 év), de a lakások elérhetősége az áremelkedés ellenére nem romlott lényegesen.

A háztartások 15 százalékának még mindig jelentős gondot okozna, ha egyik napról a másikra elesnének havi jövedelmüktől - állapítja meg a stabilitási jelentés. Erről az InfoRádiónak Oláh Zsolt, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője mondta el a részleteket.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×