eur:
393.26
usd:
367.68
bux:
66220.05
2024. április 25. csütörtök Márk
Az Új Selyemút fontos láncszeme lehet Magyarország

Az Új Selyemút fontos láncszeme lehet Magyarország

A 2008-as gazdasági válság után fordult Kína érdeklődése Közép-Kelet-Európa felé – mondta az InfoRádiónak a Corvinus Egyetem Kína-kutatója. Matura Tamás hozzátette: a jelentős tőke és építőipari kapacitásfelesleggel rendelkező Peking lehetőségei azért is növekedhettek, mert a válság hatására a korábbi elsődleges gazdasági partner, Nyugat-Európa átmenetileg meggyengült.

A lengyel diplomácia azt szokta hangsúlyozni, hogy a 16+1 csúcstalálkozók 2012-ben Varsóban indult. Valójában egy évvel korábban Budapestre látogatott a kínai miniszterelnök, és ekkor történt az első találkozó Kína és a közép-európai országok képviselői között – hívta fel a figyelmet Matura Tamás. Azóta rendezik meg évente a miniszterelnökök csúcstalálkozóját és ezzel egybekötve a képviseltetett országok üzletembereinek fórumát a térség vagy éppen Kína valamely városában. A rendezvényen hazánk és Kína mellett részt vesznek a visegrádi országok, a Baltikum államai és a balkáni nemzetek (Koszovó és Görögország kivételével).

Az Új Selyemút fontos láncszeme lehet Magyarország

Az együttműködés kölcsönös közeledésen alapul,

a közép-európai térség már a 2000-es évek első felében – az euroatlanti integráció lezárulását követően – kezdett érdeklődni a kínai piacok iránt. Újabb lendület a 2010-es években jelentkezett, az Európai Unió és az eurózóna válságát követően. A kínai fél is felismerte, hogy emiatt a régióban egy olyan pénzügyi és gazdasági vákuum alakult ki, amely kiváló befektetési és üzletkötési lehetőséget jelentett. Mindkét fél érdekelt volt az együttműködésben, de Kína tette meg azt a fontos lépést, hogy intézményesítse azt – véli a szakértő.

Az együttműködésnek hátulütője azonban, hogy

elbeszélnek egymás mellett a résztvevő államok

– véli Matura Tamás. Közép-Európában a kínaiak elsősorban infrastrukturális fejlesztésekbe szeretnének beruházni, továbbá nagy cégek és márkák, tudás, tőke és technika, illetve a piacszerzés érdekli őket. Ez utóbbiak nem igazán vannak jelen a térségben, a fejlesztések területén pedig jelentős uniós támogatást kapnak, így nem igazán érdeklődnek a kínai tőke iránt – tette hozzá.

Az Új Selyemút fontos láncszeme lehet Magyarország

Ennek köszönhetően az infrastruktúraépítés terén elsősorban a nyugat-balkáni, nem uniós tagállamoknak hoztak sikert a kínai befektetések. EU-s országokba nem érkezett jelentős befektetés az ázsiai országból. Magyarországon aBudapest-Belgrád vasútvonal megépítése jelent nagyobb befektetési lehetőséget Peking számára – emelte ki Matura Tamás.

Hazánk földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően szinte kikerülhetetlen

Kína és Nyugat-Európa összeköttetése tekintetében.

A kínai vezetés a közép-európai együttműködésnél nagyságrendekkel nagyobb nemzetközi kezdeményezése az Új Selyemút – vagy Egy Övezet Egy Út – program, melynek lényege, hogy egész Eurázsiát összekösse. Ennek lehetne fontos láncszeme a Budapest-Belgrád vasútvonal, mely Szerbián és Macedónián keresztül a görögországi Pireusz kikötőjéig húzódna, mely régóta kínai felügyelet alatt működik. Így az Európába áramló áruk jelentős részének nem kéne a Giblaltári-szoroson keresztül Rotterdamig vagy Hamburgig hajóznia, hanem már ott vasúti szerelvényekre lehetne rakni a konténereket.

Az Új Selyemút fontos láncszeme lehet Magyarország

Ez Magyarországnak akkor jelentene nagy lehetőséget, ha nem csupán tranzitországként működne, hanem a vonal mentén olyan gazdasági övezetek alakulnának ki, ahol nyugati és kínai nagyvállalatok megtelepedve összeszerelő üzemeket hoznának létre, és ezáltal munkahelyeket teremtenének. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×