Jótékony változás a magyar húspiacon

Infostart
2017. november 27. 17:50
Egész évben kiegyenlített a pulykahúsfogyasztás Magyarországon, vagyis már nem a karácsony az egyik csúcsidőszak – mondta az InfoRádiónak a Magyar Pulykaszövetség elnöke. Erdélyi István hozzátette: bár az áfacsökkentés segítette a belső kereskedelem bővülést, a madárinfluenza és a növekvő lengyel termelés rontotta az exportkilátásokat.

Az ágazat az elmúlt évben jelentősen növelte termelését, újra elérte a 10 ezer tonnás nagyságrendet, de a madárinfluenza következtében valószínűleg 94-96 ezer tonna közé fog csökkenni – mondta Erdélyi István. Bíznak benne, hogy ez átmeneti lesz, és a következő időszakban újra növekedni fog a termelés – tette hozzá a Magyar Pulykaszövetség elnöke.

Az áfacsökkentés jótékony hatásának köszönhetően éves szinten 5-7 százalékos emelkedést prognosztizálnak az első kilenc hónap tapasztalatai alapján.

Erdélyi István szerint minden alapvető élelmiszer áfáját erre az 5 százalékos szintre kéne levinni.

Magyarországon öt és fél kilogramm az egy főre eső éves pulykahúsfogyasztás, a húsz évvel ezelőtti hét és fél kilogrammról csökkent folyamatosan erre a mennyisége. Az Európai Unión belül az ágazatot tekintve így is listavezető Magyarország.

A szakértő szerint a zuhanó tendencia a madárinfluenza és a piaci kereslet csökkenése miatt jelentkezett.

Lengyelország óriási mértékben növeli a termelését, túlkínálatot eredményezve a piacon, a magyar termelők pedig kevesebb terméket tudnak eladni alacsonyabb áron.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
171124 GAZ1 1409 pulykahús fogyasztás Erdélyi int SI
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást