eur:
394.4
usd:
371.58
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A karácsonyt nem úszhatják meg a halak

A karácsonyt nem úszhatják meg a halak

A teljes éves halmennyiség kétharmadát karácsonykor fogyasztják el a magyarok – közölte az InfoRádióval a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője. Lévai Ferenc hozzátette: 10 százalékkal is növelheti a halfogyasztást, hogy év elejétől csökken a halak áfája.

A teljes halfogyasztás 65 százaléka a karácsonyi időszakban történik – hangsúlyozta Lévai Ferenc. Körülbelül 12-14 ezer tonnányi édesvízi hal fogy évente, a tengeri halak iránti kereslet is hasonló számokat mutat. A húsfélék fogyasztása az elmúlt tíz évben jelentősen visszaesett, a halé azonban lassú emelkedést mutat. Nőtt a kínálat és a feldolgozottsági fok is – tette hozzá a szervezet szóvivője.

A halakra vonatkozó áfakulcs jövő évi csökkenésének köszönhetően az ár csökkenhet,

és a szakértő abban bízik, hogy a haltermékek olcsóbbá válásával még tovább emelkedik a kereslet az ágazatban. Szerinte az intézkedés hatására a fogyasztói árak 8-10 százalékkal csökkennek majd, és ennek köszönhetően elképzelhető a fogyasztás akár 10 százalékos emelkedése.

A sós vízi halak háttérbe szorulhatnak – reméli a szóvivő. Ez nem csak az árral függ össze, ugyanis egyre több fogyasztó érzékeli a tengeri termékek minőségének bizonytalanságát, melynek oka a tengerek rejtett szennyezése. A vásárlók egyre fontosabbnak – sokszor az árnál is lényegesebb szempontnak – tartják a biztonságot, ezt pedig veszélyezteti a tengeri hulladék. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×