Változtat a kormány az autók műszaki vizsgálatán

InfoRádió
2017. november 22. 16:40
Megváltozik az autógáztartályok felülvizsgálata, és új nyilvántartás is lesz.

A kormány honlapján megjelent egy iparszabályozási rendelet tervezete, eszerint az autógáztartályok kötelező felülvizsgálatakor a jövőben az eredményt egy adatbázisba kell felvinni, a dupla falú tartályoknál az ellenőrzés periódusa 4 évről 10 évre változik, és ha a tartály elérte a maximális életkorát, használhatatlanná kell tenni - írja a napi.hu.

Az autógáz tartályon szemrevételezéssel és a gyártó által előírt egyéb vizsgálatokkal történő ellenőrzést kell végezni. A cseppfolyós tartályoknál, azoknak a járművön történt üzembe vételét (beszerelését) követően minden 10. év letelte előtt, míg a sűrített földgáz vagy egyéb gáz töltethez gyártott tartályoknál a beszerelést követően minden 4. év letelte előtt kell elvégezni az ellenőrzést. A kriogén tartályoknál (ezek dupla falúak, a két fal között vákuum szigeteléssel) a beszerelést követően minden 10. év letelte előtt kötelező a vizsgálat. Az ellenőrzést végző szerelő műhelynek az ellenőrzés eredményét egy országos nyilvántartásba kell felvinnie.

A cseppfolyós autógáz tartályoknál legfeljebb a gyártástól számított 15 év, a sűrített földgáz vagy egyéb gáz töltethez gyártott tartályoknál legfeljebb 20 év, és szintén 20 év a maximális használhatóság a kriogén tartályoknál is. Ha a tartály kora elérte ezt, akkor a szerelő műhelyben - gázmentes állapotban - a további használatra alkalmatlanná kell tenni.