eur:
393.87
usd:
364.75
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Divatba jött a távfűtés

Divatba jött a távfűtés

A panelprogram divatba hozta a távfűtéses lakásokat, évekig tartó mélypont után ma már szárnyal a panelek piaca és kelendőek a távfűtéses lakások is - mondta az InfoRádiónak az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A távfűtés a lakáskeresők körében évtizedekig a feketelista élén szerepelt, sokan az egyik legpazarlóbb és legdrágább rendszernek gondolták – mondta az OTP Ingatlanpont vezető elemzője, hozzátéve, hogy a panellakások korábban tapasztalható alacsony presztízse is sok tekintetben ennek volt köszönhető. Magyarországon közel 780 ezer házgyári lakás épült, amelyek legnagyobb részét távfűtéssel szerelték.

„A távfűtés összefonódik a panellakásokkal. Az 1990-es évekig az összes házgyári lakás távfűtéssel épült. A paneleknek rossz volt a híre és a pazarló és kevéssé hatékony távfűtés miatt sem nem voltak keresettek akkor.”

Valkó Dávid jelezte, a megítélés azóta nagyot változott, a válság után megélénkült a kereslet, hozzátette: ma már szárnyal a panelek piaca, egy év alatt ismét mintegy 13 százalékkal nőtt országos átlagban a négyzetméteráruk, távfűtéssel együtt. Ez nagyrészt a panelprogram felfuttatásának köszönhető, hiszen sikerült kiküszöbölni az egyik legnagyobb hátrányukat, a magas fenntartási költséget.

„A panelprogram hatására a panellakások és a távfűtés megkopott presztízse is helyreállt, sőt a piac új slágereinek számítanak.

Az energetikai korszerűsítés keretében a fűtőberendezések szabályozhatóak lettek és az egyéni mérés is lehetségessé vált.

A nyílászárók cseréje és a homlokzati hőszigetelés is energiahatékonyabbá és olcsóbbá tette a lakásfenntartást. A felújítási program több mint 350 000 lakást érintett, ez nagyjából egymillió hazai lakos számára jelent komoly rezsicsökkenést.”

Valkó Dávid hozzátette, jelenleg is zajlik több olyan nagyszabású iroda- és lakóingatlan fejlesztés az országban, ahol a tervezők, a kedvező adottságai miatt a távfűtéses megoldást választották. Kis karbantartási költsége és kényelme miatt egyre vonzóbb a vásárlók és a befektetők számára is – fűzte hozzá az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×