Új iparág került veszélybe Magyarországon

Infostart
2017. november 18. 08:21
Tizenöt év után kikerült az építőipar a bedőlő cégek top hármas listájából - derül ki a Bisnode Magyarország Kft. most közzétett indexéből. A felmérés azt is megállapította, hogy 2017 harmadik negyedévében tovább csökkent a felszámolt vagy törölt cégek száma.

Az elmúlt negyedévben folytatódott a felszámolási eljárások és a kényszertörlések folyamatosan csökkenése – emelte ki a Bisnode Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy az első háromnegyed tekintve 20 százalék feletti a visszaesés mindkét eljárás esetében.

„A működő cégek száma is csökken, ezért természetes, hogy kevesebb az eljárás is. Ez azonban még nem biztos, hogy jó irányba befolyásolja a kockázatosságot, de az eljárások számában lényegesen nagyobb volt a csökkenés, ezért kimondható, hogy a magyar gazdaság kockázatossága - a vállalkozások kockázatossága, nem fizetése okán - csökkent.”

Keleti József az országos Bisnode bedőlési indexről, ami a fizetésképtelenségi eljárások számát vetíti rá a működő cégek számára, elmondta, hogy 1,27 százalék, megjegyezve, hogy 2015-ben ez 3 százalék fölött volt.

„Az átlagot meghaladó bedőlési index főleg a dél-keleti megyékben tapasztalható. Egy megye szerepel két százalék fölötti adatokkal a statisztikánkban: Heves megye.”

Az ügyvezető igazgató jelezte,

a legkockázatosabb iparágak toplistáján idén trónfosztás történt.

„Nagyjából tíz évig az építőipar vezette a listát, két-három éve a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás átvette, most pedig az élelmiszeripari és dohánytermékgyártó vállalkozások mutatják a legnagyobb bedőlési arányt. A tavalyi nyolcadik helyükről ugrottak az elsőre.”

A második legkockázatosabb iparág a gépjármű-, motorkerékpár-kereskedelem és javítás. Keleti József szerint a legnagyobb meglepetés az, hogy az építőipar hatodik a listán.

„Az elmúlt tizenöt évben a top háromból nem tudott kikerülni. Ezt is megértük.”


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nem találja ki, melyik iparágban van a legtöbb bedőlő cég
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást