Adómentes üzemanyagot ígér a kormány

InfoRádió
2017. november 18. 10:35
Új intézkedéscsomagot dolgoz ki a kormányzat azért, hogy minél olcsóbban vehessen elektromos autót a hazai lakosság.

"Szélesedik a támogatások rendszere, ami komoly előnyt jelenthet a dízel- vagy benzinmotoros autókhoz képest" – mondta a Magyar Időknek a gazdasági tárca államtitkára. Lepsényi István úgy tartja, számottevő előny az is, hogy míg a hagyományos szénhidrogén-alapú üzemanyagok után a vételár mellett jövedéki adót is fizetni kell, addig a bárki számára korlátozás nélkül elérhető töltőpontokon az áramot jelenleg ingyenesen és adómentesen vételezhetik az e-autósok. Közteher ezután sem terheli majd az ingyenes áramot.

Lepsényi István szerint az államnak reagálnia kell a technológia átalakulására, segítenie kell a magyar lakosságot abban, hogy minél többen, minél hamarabb és minél kisebb költség mellett válthassanak elektromos meghajtású autóra, ezért a szaktárca újabb intézkedéscsomag kialakításához fogott hozzá. A változtatások célja leginkább az, hogy az elektromos meghajtású autók könnyebben elérhetőek legyenek, mint most.

A hagyományos üzemanyaggal működő autókhoz viszonyítva az elektromos meghajtású kocsik üzemeltetésekor jelentős megtakarítás érhető el, mivel azok kevésbé szervizigényesek, és a fajlagos üzemanyagköltségeik is kedvezőbbek. Jelenleg a benzinnek és a gázolajnak vaskos ára van, erre rakódik rá a jövedéki adó és az áfa. Ehhez képest az ország nagyjából kétszáz, korlátozás nélkül elérhető elektromos töltőpontján ingyen töltenek villamos energiát e-autóikba a tulajdonosok, vagyis az érintetteknek sem ellenértéket, sem adót nem kell leróniuk.

"Ez a jövőben sem változik: ameddig ingyenes lesz az e-tankolás, addig az adó zetés sem jön szóba" – mondta az államtitkár. Az érintettek persze otthon is tölthetik kocsijukat, különadó bevezetése ebben az esetben úgyszintén nem merül fel.