eur:
394.45
usd:
370.3
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Kiderült, hogy itthon is elveszik-e a munkát a robotok

Kiderült, hogy itthon is elveszik-e a munkát a robotok

Az automatizálható szakmákban foglalkoztatottak aránya 2012-16 között enyhén növekedett - derült ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet kutatásából, amely a magyarországi munkaerőpiac változásait vizsgálta az automatizáció által potenciálisan érintett szakmákban.

A technológiai változások következményeként az automatizálható szakmák esetében a munkahelyek számának csökkenésére, így a képzetlen munkaerő iránti kereslet csökkenésére, míg más területeken ezzel párhuzamosan a magasan képzett munkaerő iránti kereslet növekedésére kell számítani - írta az MKIK GVI tanulmánya alapján a Portfolio. A roboteladásokat vizsgálva az International Federation of Robotics 2017-es jelentése megállapítja, hogy Európában és ezen belül Közép-Kelet-Európában a roboteladások folyamatos növekedése figyelhető meg.Az automatizáció tehát egyre nagyobb mértékben érinti a régiót és így Magyarországot is.

Becslésük szerint ezen a magyarországi munkahelyek körülbelül 12 százaléka kiváltható lenne, ami 2015-ben 513 ezer foglalkoztatottat érintett volna. Területi szinten elmondható, hogy a leginkább megyék illetve járások azok, ahol a foglalkoztatottak száma viszonylag magasnak mondható.

Az automatizálható szakmákban dolgozók aránya stabilnak mondható: mind 2012-ben, mind 2016-ban a magyarországi foglalkoztatottaknak körülbelül 12 százaléka dolgozott az érintett szakmákban. Az automatizáció által potenciálisan érintett szakmákban dolgozók száma összességében nőtt 2012 óta, ezt alapvetően konjunkturális hatásoknak lehet tulajdonítani.

2016-ra a legtöbb automatizálás által érintett szakmában, 55-ből 40-ben csökkent a foglalkoztatottak aránya (az összes foglalkoztatottból) 2012-höz viszonyítva.

  • A legnagyobb csökkenés a szabó-varró szakmában figyelhető meg, ahol 2012-ben körülbelül 25 ezer főt foglalkoztattak, míg a következő években ez a szám 18 ezer főre csökkent.
  • A legnagyobb arányú csökkenés a szűcs-szőrmefestő szakmában volt, ahol 2012-höz viszonyítva a foglalkoztatottak száma kevesebb, mint felére csökkent.
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×