eur:
392.82
usd:
367.86
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nagy ellenőrzések jönnek a munkahelyeken

Nagy ellenőrzések jönnek a munkahelyeken

Megjelent a 2018-as munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzési terv.

Közzétették, hogy kik és hol számíthatnak majd célzott munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzésekre 2018-ban. A Nemzetgazdasági Minisztérium országos ellenőrzési terve mellett természetesen akár egy munkavállalói panasz esetén is vizsgálat indulhat, vagy ahol például hirtelen kiugró balesetszámot, vagy visszaéléseket találnak - írja a napi.hu.

Egész évben kiemelt figyelmet kap az építőipar, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, a bányászat és egészségügy, mert az elmúlt években itt volt a legtöbb munkavédelmi probléma. Az ellenőrzések 10 százalékának szálláshely-szolgáltatást, vendéglátás területén működő munkáltatókat  kell elérnie, 15 százalékának pedig a pénzügyi területeket, az ingatlanpiacot, a közigazgatást, az oktatást, az energiaszektort.

Ellenőrzik, hogy

  • megkapják-e a szükséges bért,
  • biztosítanak-e elég pihenőidőt a dolgozóknak,
  • hogyan kezelik a szabadságolásokat,
  • mennyire vezetik a munkaidő nyilvántartást.

A mezőgazdaságban dolgozók 2018 második és harmadik negyedévében számíthatnak komolyabb munkavédelmi ellenőrzésekre. Az első és negyedik negyedévben a kölcsönzött munkavállalókat munkakörülményeit fogják vizsgálni. 

A munkaügyi ellenőrzéseknél 2018 márciusában és áprilisában a minimálbér és a garantált bérminimum betartását vizsgálják a cégeknél. Június eleje és július vége között a foglalkoztatásra vonatkozó szabályok betartását ellenőrzik. Szeptemberben és októberben a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, halászati ágazatban, valamint a feldolgozóiparon belül az élelmiszer-gyártási és italgyártási alágazatok területén működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálatát végzi majd a hatóság. 

A munkavédelmi bírság összege 50 ezertől 10 millió forintig terjedhet, a munkaügyi 30 ezertől a 20 millió forintig. 

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×