Brutális büntetőkamat védené itthon az egyik szektort

InfoRádió
2017. november 3. 10:46
Így a büntetőkamat mértéke több mint tízszerese lenne a jelenleg általános lehetőségekhez képest.

Húsz százalékra növelné a késedelmi kamat mértékét egy parlamenthez benyújtott törvénymódosítási javaslat abban az esetben, ha a feldolgozók és/vagy a felvásárlók határidőn belül nem fizetnek a mezőgazdasági termelőknek. Így a büntetőkamat mértéke több mint tízszeresére nőne a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő, jelenlegi általános retorziós lehetőséghez képest - írta az Agrárszektor.

Ezt „a mezőgazdasági termékpiacok szervezésének egyes kérdéseiről" szóló 2015-ös törvényhez benyújtott módosító javaslat tartalmazza. Az indítványt Győrffy Balázs fideszes képviselő terjesztette a parlament elé egy agrárgazdasági "salátatörvény" részeként.

A javaslat indoklása szerint a módosítás elsősorban a beszállító mezőgazdasági termelőket hozná helyzetbe a 20 százalékos késedelmi kamattal a feldolgozókkal és a felvásárlókkal szemben. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő mai általános retorziós lehetőségnek nincs kellő visszatartó ereje, mivel az alapkamat túlságosan alacsony (tavaly május óta 0,9 százalék).