Visszavonulót fújt a kormány, sokan fellélegezhetnek

InfoRádió
2017. október 31. 14:36
Az Országgyűlés elé kerül az adózás rendjéről szóló új törvény tervezete. A törvényjavaslat alapján jövő évtől mégsem emelkedne a késedelmi pótlék és az önellenőrzési pótlék mértéke - írta az Adózóna.hu.

A korábbi tervezet szerint a késedelmi pótlék mértéke a jegybanki alapkamat (jelenleg 0,90 százalék) kétszereséről (1,80 százalék) a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékére (jelenleg 5,90 százalék) változott volna 2018. január 1-jétől. Ez a jelenlegi kamatmérték mellett több mint háromszoros növekedés jelentett volna. Az 2017. október 24-én benyújtott törvényjavaslatban azonban ez a módosítás már nem szerepel - közölte  a portál.

Változik ugyanakkor a kis összegű pótléktartozások kezelése. A javaslat szerint a NAV az 5000 forintot el nem érő késedelmi pótlékot nem írná elő. Jelenleg az értékhatár 2000 forint.

Az önellenőrzési pótlékot továbbra is a késedelmi pótlék 50 százalékának, ugyanazon bevallásnak ismételt önellenőrzése esetén 75 százalékának megfelelő mértékben kell felszámítani. Amennyiben a késedelmi pótlék emelkedése nem valósul meg, az önellenőrzési pótlék mértékében sem lesz változás.

Az adóbírság mértéke főszabály szerint továbbra is az adóhiány, illetve a jogosulatlan igénylés 50 százaléka lesz. Ehhez képest lényegesen magasabb az adóbírság mértéke, az adóhatóság által megállapított adóhiány 200 százaléka, ha az adóhiány bevételeltitkolással, bizonylatok, könyvek meghamisításával, megsemmisítésével függ össze.