eur:
394.15
usd:
364.99
bux:
65490.4
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Újabb kedvezmény a hibrid autóknak

Mégsem emelkedik 2018-tól a reklámszatyrok és a reklámhordozó papírok termékdíja - így döntött a parlament a múlt héten a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításakor. Az előterjesztésből az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának javaslatára kerültek ki a díjemelésre vonatkozó rendelkezések azzal az indokolással, hogy az unió még nem fogadta el az ezzel kapcsolatos egységes szabályozást. A módosítás ugyanakkor tartalmaz termékdíj-csökkenést - mondta az InfoRádióban Cseri Zoltán, a WTS Klient managere.

Minden évben van valamilyen változás a termékdíjas szabályozásban, ha mást nem, a fogalmakat pontosítják – mondta a WTS Klient managere. Cseri Zoltán hozzátette, ez történik most is: egy uniós irányelvvel összhangban változik az elektromos és elektronikai berendezések fogalma.

„Továbbá a reklámhordozó papír definíciója nem tartalmaz majd egyértelműen meg nem határozható kivételeket. A módosítás egyértelműen definiálja az elkülönített hulladék gyűjtésére szolgáló műanyagzsák fogalmát, valamint megjelenik a fémital-csomagolószer fogalma és megszűnik a kereskedelmi csomagolás és a kereskedelmi csomagolószer fogalom.”

A termékdíj-növelést célzó módosításokat nem fogadták el a képviselők, viszont megszavaztak több termékdíj-csökkentő intézkedést – jelezte Cseri Zoltán.

„Csökken bizonyos elektronikai berendezések termékdíj tétele.

Így például a szórakoztató elektronikai cikkek esetében a jelenlegi 114 Ft/kg-os termékdíj tétele 57 Ft/kg-ra változik. A rádiótelefon-készülékek esetében lesz még jelentős díjtétel-csökkenés: a jelenlegi 304 Ft/kg helyett szintén 57 Ft/kg lesz január 1-től a hatályos termékdíj-tétel.”

A szabályozásban kedvezőbb megítélés alá esnek a kevésbé környezetszennyező gépjárművek is – mondta el a WTS Klient managere.

„Hibrid gépjárművek esetében a termékdíj-átalánynak csak a 70 százalékát, kizárólag elektromos hajtással működőknek pedig csak az 50 százalékát kell megfizetni.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×