eur:
395.16
usd:
366.34
bux:
65130.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Óriási készültség a hazai boltokban

Óriási készültség a hazai boltokban

Egyre több áruházban indul a karácsonyi ünnepek előtti bevásárlási szezon, és idén további jelentős forgalombővülést várnak a kereskedők. A várakozások szerint tavaly decemberhez képest mintegy 3-4 százalékkal nő a boltokban eladott áruk mennyisége, a lakosság karácsonyi ajándékokra és az ünnepi asztalra szánt kiadásai pedig megközelíthetik a 200 milliárd forintot. Az áruházláncok a tavalyinál nagyobb árukészlettel készülnek – írja a Magyar Idők.

A lakossági fogyasztás további jelentős bővülésével számolnak a szektorban az idei karácsonyi beszerzések idején: becslések szerint az ezermilliárd forintot meghaladó, magas bázist jelentő tavaly decemberi forgalmat további 30-40 milliárd forinttal lépheti túl az idei költekezés mértéke.

Az értékesített áruk mennyisége 3-4 százalékkal haladhatja meg a tavalyi szintet decemberben

– közölte a Magyar Időkkel az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György elmondta: számításaik szerint az ezermilliárd forintot meghaladó decemberi kiadásokból nagyságrendileg 200 milliárd forint lehet az az összeg, amelyet mintegy fele-fele arányban kifejezetten a karácsonyi ünnep miatti élelmiszer-vásárlásra, illetve az ajándékok beszerzésére fordítanak a családok.

Tavaly ez az összeg 180- 190 milliárd forint körül alakult, idén ennél több pénz kerülhet a kasszába, ami minden szinten, valamennyi bolttípusnál érződni fog – mondta Vámos György. Hozzátette: az éves összforgalom pedig 2017-ben már a tízezer milliárd forintot is túllépi a hazai piacon. Ez leginkább a markáns bérkiáramlásnak köszönhető, a háztartások ugyanis a megnövekedett jövedelmük egy részét közvetlenül a kereskedelemben költik el, emellett szolgáltatásokra és megtakarításra is többeknek futja.

A kereskedelmi cégek azt jelezték: már készülnek az év végi bevásárlási szezonra.

„Karácsony előtt jelentős mértékben a sütési hozzávalók, a szeszalapú termékek és a kozmetikai csomagok forgalma nő, akár ötszörös, tízszeres mértékben egy átlagos hónaphoz ké pest. Novembertől már érezhető a növekedés az üzleteinkben, de az emlí- tett kategóriákban decemberben, főleg a karácsony előtti két hétben nő igazán a forgalom. A friss termékek esetén pedig a karácsony előtti utolsó hét a legmeghatározóbb” - mondta a Spar üzletlánc kommunikációs vezetője. Maczelka Márk elmondta: november elejétől növelik az árukészletet, bővítik a választékot, idén 5-8 százalékkal nagyobb forgalomra számítanak.

A legnagyobb kereslet a szeszes italok, a bor, a pezsgő, a liszt, a sütési hozzávalók, a lekvár, a majonéz, a kozmetikai csomagok, a szezonális édességek, illetve friss termékek esetén a margarin, a vaj, a pulyka- és a csirkemell iránt várható. Hozzátette: idén nem kalkulálnak jelentős drágulással.

A Lidl Magyarország november elejétől az ünnepekig különböző tematikájú termékkínálattal készül a karácsonyi időszakra. A diszkontáruházakban saját márkás karácsonyi édességekkel, szaloncukrokkal és a díszítéshez szükséges kiegészítőkkel indul az akciós időszak, majd a vásárlói igények szerint alakítják a szezonális termékek kínálatát.

„A karácsonyi szezon évről évre minden tekintetben egyre eredményesebb. A legkeresettebb termékeink decemberben a dekorációk, a játékok, valamint a prémiumkategóriájú és elérhető áron kapható saját márkás termékek. Az élelmiszer-kínálat idén is bővült, számos új termékkel készülünk az ünnepekre” – jelezte a Lidl Magyarország.

Az ALDI kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy minél szélesebb kínálattal rendelkezzen karácsony előtt. Az ünnepi csokoládé- és édességkínálat már szeptember 7-től elérhető a boltokban, októbertől folyamatosan kínálnak dekorációs kiegészítőket, ajándéknak való kozmetikai termékeket.

Úgy tapasztalják, hogy a vásárlók inkább a magasabb minőségű termékeket keresik, illetve kedvelik a saját márkás termékeket, ezért az alapanyagok és a tipikus szezonális árucikkek tekintetében is bőséges kínálattal, számos akcióval várják az ünnepi rohamot.

A CBA üzletláncnál november elején, a Mikuláshoz köthető termékek megjelenésével kezdődik a karácsonyi szezon. Az ünnepekig hétről hétre egyre több szezonális árucikk érkezik áruházainkba – mondta Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója. Az elmúlt évek pozitív tendenciájából arra következtetnek, hogy idén is forgalomnövekedés lesz megfigyelhető az év végi időszakban.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×