eur:
394.47
usd:
370.34
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nem adják magukat olcsón a fiatalok

Nem adják magukat olcsón a fiatalok

A következő tíz évben is rengeteg fiatal tervez külföldi munkavállalást – írja a Napi.hu.

A gazdasági portál a British Telecommunications (BT) magyarországi regionális szolgáltató központja által ismertetett, Medián által készített országos felmérésre hivatkozik. A kutatást a 14-25 éves korosztály, azaz a Z generáció bevonásával végezték el.

A fiatalok több mint négyötöde úgy gondola, hogy a jelenlegi tendenciánál is magasabb mértékben mennek külföldre dolgozni a munkavállalók. A válaszolók arra számítanak, hogy a hazai felsőoktatásban megszerzett diplomájuk külföldön versenyképesebb, így könnyebb elhelyezkedést biztosít, mint Magyarországon. A Z generáció többsége úgy véli, tovább nyílik a szociális olló a szegények és a gazdagok között, ugyanakkor a többség azt gondolja, a nemek közötti fizetésbeli aránytalanságok mérséklődni fognak a következő évtizedben.

A válaszok szerint a nők alacsonyabb „álomfizetéssel” is beérik, mint a férfiak. Míg a hölgyek 369 ezer forintos nettó fizetéssel is elégedettek lennének, addig az urak már 471 ezer forintot szeretnének hazavinni. A fiatalabbak 447 ezres átlagos elvárásával szemben az idősebbek 399 ezer forinttal is beérnék. A nők nem csak alacsonyabb bért, de több kötöttséggel járó munkakört is elfogadnának.

A válaszadók 80 százaléka szerint a fizetés a legfontosabb szempont. Ezt követi a biztos munkahely és a munkahely hangulata. A nők döntésében nagyobb a súlya a biztonságnak, a munkakörülményeknek, a munkahely hangulatának és családbarátságának, míg a férfiak szemében viszonylag nagyobb szerepe van a fizetésnek, az előmeneteli lehetőségeknek, a modern irodai környezetnek, a cég hírnevének – mondta Beck László, a Medián kutatási igazgatója.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×