Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ez már realitás: ázsiai vendégmunkások jöhetnek az építkezésekre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Már 20-30 ezer ember hiányzik az építőiparból, és már a környező országokból sem pótolható: jöhetnek az ázsiai vendégmunkások.

Hiába emelkedtek a kivitelezési díjak, rossz a bérszerkezet, a pluszpénzek nem jutnak el az alsó szintekig, nagy részük eltűnik a kkv-szektorban, ahol az alkalmazottak 90 százaléka továbbra is minimálbéres, és a cégek nem költenek fejlesztésre.

"A szakképzett munkaerő kivándorlását tehát nem sikerült megállítani, pedig a pénz, amelyből emelni lehetne a béreket, már ott van az ágazatban" – mondta a Világgazdaságnak a Market Zrt. elnök-vezérigazgatója, Scheer Sándor. Az idén várhatóan már több mint 106 milliárd forintos árbevételt elkönyvelő óriáscég vezére szerint súlyos gondot okoz a középvállalkozói réteg mohósága. Hiába fizetik ki a generálkivitelezők az alvállalkozók által diktált díjakat, a 3 ezer forintos óradíjon leszámlázott szakmunkát, a szakmunkások a legtöbb cégnél továbbra sincsenek megfizetve, ezért szerződnek külföldre. 

Nyugat-Európa munkaerő-piaci problémáira Kelet-Európa volt a válasz, a képzett ukrán szakmunkások már Nyugaton dolgoznak, onnan nem lehet megoldani a magyarországi építőipari cégek munkaerőhiányát, ezért Scheer Sándor szerint akár 3-5 éven belül

reális opció lehet kínai, vietnami, indonéz és pakisztáni vendégmunkások szerződtetése.