eur:
393.5
usd:
364.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Már az Európai Unió is nekimegy a hipermarketláncoknak

Brüsszelből is kritizálták az áruházláncokat.

Phil Hogan, az Európai Bizottság agrárügyekért felelős ír biztosa múlt pénteki beszédében azzal vádolta az európai áruházláncokat, hogy visszaélnek piaci erőfölényükkel az élelmiszer-termelők kárára – írta a Magyar Nemzet. Az agrárbiztos úgy véli, gyakori, hogy az áruházláncok sok hónapos késéssel fizetnek a beszállítóknak, az utolsó pillanatban mondanak le megrendelt tételeket, vagy visszamenőleges szerződésmódosításokat kényszerítenek a termelőkre.

A beszédről beszámoló Politico című lap példaként a Tesco esetét idézte Nagy-Britanniából: a hipermarketlánc 2015-ben több mint egy éven át nem fizetett mezőgazdasági termelőknek árvita miatt.

Hogan azt ígérte, hogy 2018 elejére elkészülnek a javaslatokkal, amelyek növelhetik a piaci transzparenciát, és erősebb helyzetbe hozhatják a beszállító élelmiszer-szövetkezeteket.

  • Várhatóan betiltják majd az utólagos szerződésmódosításokat,
  • azt, hogy a termelőktől külön hozzájárulást kérjenek a marketingköltségekre vagy éppen a tárolás-, az el nem adott élelmiszer megsemmisítésének költségeire hivatkozva.
  • Elképzelhető, hogy a tagállamok külön nemzeti hatóságokat állíthatnának fel a szupermarketek felügyeletére, amely pénzbüntetést szabhatna ki rájuk.

Az érintettek tiltakoznak. Neil McMillan az egyik brüsszeli lobbicég, az EuroComerce vezetője azt mondta, a sápot nem az áruházláncok szedik le a termelőkről, hiszen a legtöbb hiper- vagy szupermarket csak ritkán szerződik velük közvetlenül.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×