eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Hat szervezet tiltakozik a MÁV-nál tapasztalt helyzet miatt

Miközben a személyszállítást leépíti a MÁV-Start, a saját presztízsprojektjeit teljes erővel tolja előre, írja hat szervezet közös közleménye.

Bár a kormány a most futó fejlesztésekkel együtt a következő években 1500 milliárd forintnyi forrást kíván a vasúti közlekedésre fordítani, a személyszállítási üzletágat folyamatosan visszafejlesztik, és ezért a MÁV-Start jelenlegi dilettáns vezetése a felelős – írta a 24.hu hat, vasúti közlekedéssel foglalkozó szervezet közös közleménye alapján.

A Magyar Közlekedési Klub, a Közlekedő Tömeg Egyesület, a Levegő Munkacsoport, a Bakonyvasút Szövetség, az itf.hu és a RegionalBahn.hu szerint a leépülésért a MÁV-Start jelenlegi vezetése tehető felelőssé.

Közleményük szerint a leépülés felé vezet, hogy 

  • 2015 végén jelentősen ritkították a legforgalmasabb fővonalak gyorsvonatait.
  • Fel akarják számolni az ország főtengelyein az egységes, óránkénti InterCity-közlekedést.
  • Hajmeresztő ötletek láttak napvilágot a Bécs–Budapest vonatok belföldi forgalomból történő kizárásával, valamint a Prága–Pozsony–Budapest vonatok menetidejének közel 1 órával történő megnövelésével kapcsolatban; csupán a szomszéd vasutak ellenállása tudta a terveket – egyelőre – megbuktatni.
  • Év végével megszüntetik a Budapest–Berlin éjszakai vonatot és számos tengerparti eljutási lehetőséget.
  • A belföldi étkezőkocsik 2012-es leállítását követően a MÁV-START 2017 végén a nemzetközi vonatokon is megszünteti ezt szolgáltatást.
  • A széles körben használt törzsutas-kedvezményt, a START Klub kártyát szintén leépítik.

Megállapítják: miközben a szolgáltatást folyamatosan leépítik, a saját presztízsprojektjeit teljes erővel tolják előre. Ilyennek tartják például a közlemény szerint a már kitalálásakor elavult IC+ kocsik légvárárát, vagy bizonyos, túl drágának tartott vasútállomás-felújításokat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×