Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Durva trükkel kopasztják meg az okostelefonok használóit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Három esetben is emelt díjas telefonszámokat függesztett fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) – ismertette a szervezet főosztályvezetője. Karl Károly szerint az ezek mögött álló milliárdos árbevételű cégek csaló vírusirtók megvásárlására buzdítottak. A hatóság akár meg is szüntetheti az emelt díjas fizetési módszert.

A főosztályvezető az InfoRádióban figyelmeztetett, az okostelefonok megjelenésével összefüggésben megjelentek új visszaélésformák. A képernyőn különböző megtévesztő üzenetek ugorhatnak elő, melyre kattintva emelt díjas szolgáltatásokra iratkozhat fel a figyelmetlen felhasználó, aki sokszor csak utólag, a számlájára pillantva tájékozódik a balszerencsés esetről.

A helyzet iróniája, hogy sokszor vírusirtó programoknak, segítő szándékú figyelmeztetésnek álcázzák magukat a becsapós felugró elemek. Az – egyébként teljesen fertőzésmentes – telefon képernyőjén felbukkan a veszélyt jelző felirat, majd rögtön felkínálja a probléma megoldását. Biztonságot ígér, nekünk csak rá kell nyomni a mezőre. És máris megtörténik a baj, ugyanis a vírus eltávolítása helyett egy emelt díjas szolgáltatásra iratkoztunk fel, tudtunkon kívül.

Megdöbbentő lehet, hogy az így eljáró társaságok akár többmilliárdos árbevétellel is rendelkezhetnek.

A szakértő elavult módszernek tartja ezt a mobiltelefonos fizetési módot, így a hatóság tervezi – az ezzel kapcsolatban felmerülő problémák megoldásaként – biztonságossá és nyomon követhetővé tenni az eljárást, de akár a módszer kivezetéséről is dönthet.