eur:
393.47
usd:
368.67
bux:
65765.96
2024. április 23. kedd Béla

Ennyi lesz a novemberi nyugdíjprémium

Novemberben egyösszegű korrekció jön a törvénynek megfelelően, emellett pedig nyugdíjprémium is lesz, és dolgoznak azon, hogy decemberben Erzsébet-utalványt is kaphassanak az érintettek.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény kimondja, hogy ha a bruttó hazai termék (GDP) változatlan áron számított növekedése várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, és az államháztartás - a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott - tárgyévi egyenlegcélja vélhetően teljesül, akkor novemberben nyugdíjprémiumot kell fizetni a nyugellátásban részesülőknek.

A nyugdíjprémiumot két szám szorzatából lehet kiszámolni: az egyik a GDP változatlan áron számított növekedése - tárgyévben várható - mértékének 3,5 százalékponttal csökkentett összege, a másik a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 ezer forint.

A jogszabály szerint a nyugdíjprémiumot a nyugdíjfolyósító a november havi nyugellátással együtt folyósítja, külön határozatot erről nem kell hozni.

A törvény szabályozza a kiegészítő nyugdíjemelést is. A törvény értelmében a nyugellátást minden januárban az arra az évre tervezett infláció mértékével meg kell emelni. Ha a fogyasztói árak növekedése legalább 1 százalékkal meghaladja a tárgyév tervezett inflációját, akkor novemberben január 1-jéig visszamenőleges hatállyal kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Ha az eltérés az 1 százalékpontot nem éri el, akkor november hónapban az egész évre járó különbözetet egy összegben kell kiutalni.

Az emelésnél az első nyolc hónap tényadatára alapozott várható mértéket kell figyelembe venni.

Az idei első félévben a GDP növekedése 3,6 százalék volt, a kormány előrejelzése az egész évre 4,1 százalék.

Az idén a költségvetési törvényben meghatározott, tervezett infláció mértéke 1,6 százalék, ugyanakkor a fogyasztói árak az első nyolc hónapban 2,4 százalékkal emelkedtek éves összehasonlításban.

Az idén januárjában a nyugdíjakat 1,6 százalékkal emelték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×