Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Márciusra elkészülhet a várpalotai elkerülő, de addig szigorú forgalomkorlátozások lesznek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A 8-as főút Veszprém-Várpalota közti szakaszának felújítására azért van szükség, hogy a város mentesüljön az áthaladó gépjárművek zajától és a levegőszennyezésüktől.

Az ütemezésnek megfelelően jövő márciusra elkészülhet a 8-as számú főút Várpalotát elkerülő útszakasza - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szóvivője, Kiss Boglárka. A projekt 28 milliárd forintból valósul meg.

Két ütemben épül meg az elkerülő 2x2 sávval, fizikai elválasztással. A sebességhatár 110 km/óra lesz.

Az első ütem 2014-ben kezdődött, ebben az 5,9 kilométeres főpálya mellett 2,4 kilométer egyéb országos, illetve 2,35 kilométer szervizút épült. Ehhez kapcsolódóan egy külön szintű és két körforgalmú csomópont, valamint a Székesfehérvár-Boba vasútvonal felett két új vasúti híd, továbbá 814 méteren zajvédő fal épült - sorolta Kiss Boglárka.

Tavaly októberben kezdődött a második ütem kivitelezése, ebben 3,4 kilométer főpálya mellett 1,5 kilométeren egyéb országos út és 1,9 kilométeren szervizút épül majd. Mindkét projektnél út-, híd- és vízépítési munkálatokat végeznek jelenleg.

Véglegesítik a Péti út és a csatlakozó szervizút kapcsolatát, utóbbi aszfaltozását végzik a kivitelezők. A Péti út hídjánál a forgalom fenntartásával zajlanak a munkálatok.

A tervek szerint 2018 márciusától használhatják a közlekedők az új útszakaszt. Addig azonban forgalomkorlátozásokra kell számítani.

A 8-as főúton az első ütem több szakaszán már mindkét irányban az új útpályákon közlekedhetnek az autósok, de mindenhol szigorú forgalomkorlátozás van érvényben. Ezekről a Magyar Közút honlapján és a NIF Facebook-oldalán is lehet tájékozódni, az egyes korlátozások életbe lépése előtt több nappal közzéteszik az aktuális információkat.