eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Sztrájkveszély az Auchannál is

Sztrájkveszély az Auchannál is

Az Auchan­ban is éleződik a bérvita. Legalább 20-30 ezer forint az eltérés a társaság béremelési ajánlata és a szakszervezetek követelése között, emellett 10-15 százalékos létszámhiány is lehet az áruházakban – írja a Világgazdaság.

A gazdasági lap szerint a Tesco után az Auchannál is sztrájkra készülnek a dolgozók, ha a bértárgyalások során nem sikerül megegyezni a vállalat vezetőségével. Az áruházlánc képviselői és a szakszervezetek múlt hét pénteken ültek először tárgyalóasztalhoz, legközelebb pedig jövő kedden egyeztetnek.

A munkavállalók képviselői szerint

legalább 10-15 százalékos az általános létszámhiány a bolthálózatnál.

A lap azt írja, az élelmiszer-kiskereskedelemben súlyos probléma a munkaerőhiány, de értesüléseik szerint a béremelés terén is jelentős, legalább 20-30 ezer forintos az eltérés a munkáltató és a szakszervezetek álláspontja között. A második tárgyaláson közelíteniük kell az elképzeléseket, ha nem akarják, hogy náluk is a Tescóhoz hasonló válsághelyzet alakuljon ki.

Mint ismert, idén a garantált bérminimum bruttó 129-ről 161 ezer forintra nőtt. Az Auchannál is probléma lehet, hogy a 25 százalékos emeléshez képest a dolgozók ténylegesen csak 10-12 százalékkal vihetnek többet haza. Ennek az az oka, hogy a béreket a korábban megadott pótlékok, kiegészítések nélkül toldották meg a törvényileg szabályozott mértékben. Akár a foglalkoztattak 40-50 százaléka is ebbe a kategóriába tartozhat.

A szakszervezetek szerint viszont a jogszabályoknak való megfelelés mellett a munkaerőpiaci helyzetnek is megfelelően kell kialakítaniuk a munkáltatók béremelését.

Az Auchan Retail Magyarország vezetősége mindent elkövet munkatársai elégedettségéért és odafigyel alkalmazottjai igényeire, valamint egész évben kapcsolatban áll a szociális partnerekkel is – közölték a Világgazdasággal. Az elmúlt két év alatt a összesen 2,7 milliárd forintot fordítottak magyarországi bérfejlesztésre, és átlagosan 24 százalékkal növekedett az áruházi munkatársak bruttó munkabére. Valamint stabil munkáltatói hátteret, bérezést és juttatásokat és a részvényesi program mellett a munkatársak képzését, fejlődésében való közreműködést és hosszú távú karrierutat ígért a vállalat.

A Tesco és munkavállalói között is folytatódnak a tárgyalások október 13-án, melynek tétje a hipermarket 15 ezer forintos bérelőnye a januártól 180 500 forintra emelkedő garantált bérminimum okozta helyzetben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×