eur:
395.04
usd:
366.09
bux:
65602.36
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nagy a csúszás, a lakások harmada nem lesz kész időre

Nagy a csúszás, a lakások harmada nem lesz kész időre

Jelenleg 446 újlakás projekt található a fővárosban, ami összesen 28.443 lakást jelent – derül ki az ujotthon.hu szeptemberi felméréséből. Ezek közel 58 százalékát, azaz 16400-at még nem adtak el. A legtöbb új ingatlant a XI. és a XIII. kerületben építik a beruházók. Szakértők szerint a projektek közel harmada nem fog határidőre elkészülni.

Az ujotthon.hu legújabb felmérése szerint a legtöbb új lakás továbbra is a XI. (7.953) és a XIII. kerületben (7.319) épül. A legtöbb projekt szintén e kettőben épül; a XIII.-ben 90, míg a XI.-ben 57. Az eladásra váró lakások száma 16.400, ami a teljes új építésű állomány 57,7 százaléka. A szabad lakások 46,7 százalékát, összesen 7.660 lakást hirdetnek aktívan a beruházók. A többi lakás még a tervezés fázisában tart és még nincsen meghirdetve, vagy csak regisztrálni lehet az érdeklődőknek.

Tavaly szeptemberhez képest az ingatlanfejlesztők által épített újlakás-kínálat 71 százalékkal nőtt Budapesten, míg az eladatlan lakások aránya 2 százalékkal csökkent.

A jelenleg még vevőre váró új építésű lakások közül a legtöbb a XI. kerületben található.

Az elemzés szerint nem panaszkodhatnak azok sem, akik a XIII. vagy a IX. kerületben keresik új társasházi lakásukat, hiszen ezer felett van a még megvásárolható ingatlanok száma, míg 500-nál több új társasházi lakóingatlan között válogathat, aki a III., IV., a VIII., a X., vagy a szintén keresett XIV. kerületet választaná.

A projektek száma jellemzően alacsony a sűrűn beépített belső városrészekben, ahol a meglévő beépítés jelentősen korlátozza a fejlesztőket, így például az I. és az V. kerületben. Hasonlóan kis számban jelentek meg társasházi projektek a kertvárosias hangulatú peremkerületekben is, ahol átlagosan tíznél kevesebb beruházást hirdettek meg a fejlesztők.

2017 szeptemberéig 101 projektet adtak át, melyekben még összesen 550 lakást kínálnak megvételre. Ez projektenként számolva öt-hat eladatlan lakást jelent átlagosan. A szabad lakások többsége néhány idén szeptemberi átadással készülő nagyobb projektben található. 2018 év végéig további 215 projekt átadását ígérik a beruházók, több mint 11,5 ezer lakással, melyből 4.500 szabad lakás található. 2019 évi átadással egyelőre 5.500 lakás építése ismert. A megvásárolható lakások arányai itt a legkedvezőbb, a teljes állomány 71%-a.

A portál szakértői bejárták a 2018 I. negyedévéig átadásra tervezett építkezéseket és

a helyszínen tapasztalt készültségi fok alapján mintegy 37% esetében értékelik úgy, hogy nem lesz kész a határidőre az ingatlan.

Ezek 82%-ánál nincs információ új határidőről, a többi projektnél már az építők is új átadási határidővel hirdetik a lakásokat. Az ötvennél több lakással rendelkező épületek többségénél az építkezés már befejeződött (26%), vagy a terveknek megfelelően halad (53%), s várhatóan elkészül a kiírt határidőre.

Kerületenként vizsgálva a következő félévben átadásra kerülő projektek esetében a XIV. kerületben a legnagyobb a késlekedő projektek aránya, mintegy 54%. A budai kerületek közül a II. kerületben a legrosszabb az arány, az ott a készülő projektek felénél állapítható meg, hogy később tudják majd csak átadni a lakásokat a vevőknek. A fejlesztők által kedvelt XIII. kerületben ez az arány 41%.

A belvárosban a csúszással rendelkező projektek aránya alacsonyabb. „A VIII. kerületben tapasztalt 36% volt a legrosszabb a belvárosi kerületek közül, míg a helyszíni tapasztalatok alapján az V. és VII. kerületben várhatóan minden projekt határidőre elkészül, ugyanakkor a felsorolt két kerületben az említett többi kerülethez képest kevesebb projekt épül” – mondta Soóki-Tóth Gábor, a portál elemzője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×