eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kezdhetnek aggódni az álláskeresők?

Kezdhetnek aggódni az álláskeresők?

4 millió 440 ezer volt július-augusztus között a foglalkoztatottak átlagos száma - közölte a KSH adatait ismertetve a szervezet munkaügyi statisztikai osztályának vezetője. Váradi Rita kiemelte: a növekedés mértéke egyre kisebb, mivel fogy a munkaerő-tartalék, így a fogalakoztatás bővülése és a munkanélküliség csökkenése is korlátokba ütközik.

A 2017 június-augusztusi időszakban folytatódtak az előző években tapasztalt kedvező tendenciák: a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 444 ezer volt, ami az előző évhez képest 58 ezer fős bővülést jelent. 

"A növekedés üteme azonban némileg alulmaradt az elmúlt években tapasztaltnál. Idén a tavalyi év azonos időszakához képest mért növekedés 1,3 százalékos volt, míg tavaly 3,2 százalékos növekedési ütemet jelentett. Ennek hátterében az áll, hogy

egyre nő a gazdaság kielégítetlen munkaerőigénye, vagyis a potenciális munkaerő-tartalék egyre kisebb mértékű 

- mondta Váradi Rita.

Ezzel együtt a munkanélküliség is egyre kisebb ütemben szűkül, mert

ahogy fogy a rendelkezésre álló munkaerő-tartalék, úgy ütközik korlátokba a foglalkoztatás szintjének további növelése és a munkanélküliség csökkentése.

Idén június-augusztus között a munkanélküliek létszáma 195 ezer fő volt, ez 32 ezerrel kevesebb, mint az előző évben ugyanekkor. A munkanélküliségi ráta 4,2 százalékos volt, ez 0,7 százalékkal alacsonyabb, mint 2016-ban.

A férfiaknál alacsonyabb szintű a munkanélküliség,

és az előző évhez képest az ő helyzetük javult nagyobb mértékben - emelte ki a KSH munkaügyi statisztikai osztályának vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×