eur:
395.61
usd:
366.63
bux:
65620.68
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az oroszok is segíthetnek Pécs megmentésében

Magyarországon járt az orosz állami atomenergetikai konszern, a Roszatom vezérigazgatója, ennek kapcsán derült ki, hogy Pécs megmentésében a Pécs-Pogány repülőtér oroszoknak való "bérbe adása" is jelentős részt kaphat.

Magyarországon járt Alekszej Lihacsov, az orosz állami atomenergetikai konszern, a Roszatom vezérigazgatója. Az orosz üzletember előbb Paksra látogatott, majd onnan a Pécs határában álló Pécs-Pogány repülőtérre ment. Az orosz delegáció tehát szerdán kipróbálta a pécsi repteret, ami azt a sajtóértesülést támasztja alá, hogy a magyar kormány megállapodhat, vagy előzetesen talán már meg is állapodott az orosz atomenergetikai óriással arról, hogy a paksi bővítéshez szükséges ipari és magáncélú légi forgalmat is Pécs–Pogányt használva bonyolíthatják le - írta a Magyar Nemzet.

Az ügylet a csőd szélén álló, hozzávetőleg 7,5 milliárd forintos működési hiányt felhalmozó pécsi önkormányzat megmentésében is fontos szerepet kaphat. A lap nem hivatalos, ám több, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy a  kormány kifizeti Pécs tartozásait, de ennek ára lesz. Mégpedig az, hogy sokkal szigorúbb gazdálkodást várnak el cserébe, és hogy az állam gyakorlatilag bevásárol a megyeszékhelyen.

A legnagyobb tétel a kormány pécsi listáján a Pécs–Pogány repülőteret működtető cég felvásárlása lehet. Ugyanakkor értesüléseink szerint az állam a repteret átvétele után kis túlzással azonnal bérbe is adná a Paks II.-t építő Roszatomnak, akiknek a közvetlen autópálya-csatlakozás miatt jó választás lehet.

A pécs–pogányi repteret lap szerint az állam feltehetőleg 2,8 milliárd forintos áron veszi majd meg. Úgy tudják, hogy a két legjobban működő, nyereséget termelő, s így valós piaci értékű pécsi önkormányzati többségi tulajdonú cég, a pécsi távhőszolgáltató (Pétáv Kft.), illetve a helyi víziközmű-szolgáltató (Tettye Forrásház Zrt.) kerülhet állami kézbe.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×