eur:
393.57
usd:
368.05
bux:
66492.93
2024. április 25. csütörtök Márk

Több mint 300 ezer forint volt a júniusi átlagkereset

Tizenhárom százalékkal nőtt a júliusi bruttó átlagkereset a tavalyihoz képest. A növekedési ütem valamelyest lassult a júniusi közel tizennégy és fél százalék után. Ehhez hozzájárult az egyszeri jutalmak és prémiumok összegének csaknem huszonkilenc százalékos emelkedése is – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai jelentésében.

A vállalkozásoknál 303 ezer forintot, a költségvetési szférában – a közfoglalkoztatottak nélkül –, 307 625 forintot értek el a bruttó átlagbérek. Ez 12,1 százalékos, illetve 11,6 százalékos növekedést jelent.

Az év első hét hónapjának bruttó és nettó keresetei egyaránt

12,6 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly.

A júliusi 2,1 és az első héthavi 2,3 százalékos inflációval számolva a reálkeresetek júliusban 10,8 százalékkal, júliusig 10,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A KSH szerint a növekedés a minimálbér tizenöt és a garantált bérminimum huszonöt százalékos emelésének, továbbá a költségvetési szféra egyes területeit és az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezéseknek köszönhető.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×