eur:
393.76
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Megdöbbentő jelentés: veszélyesek a munkahelyek

Megdöbbentő jelentés: veszélyesek a munkahelyek

Szinte kivétel nélkül minden építőipari cégnél van valami munkavédelmi probléma - derült ki abból a kiemelt vizsgálatból, amelyet május-júniusban végzett a munkavédelmi hatóság a szektorban.

Miután tavaly az építőiparban volt a legtöbb, szabálytalan munkavégzés miatt bekövetkezett súlyos munkabaleset, ezért idén két hónapon át, május és június között kiemelt figyelmet kapott a szektor a munkavédelmi hatóságtól. A célvizsgálat egészen pontosan a magasépítési, mélyépítési, építőmesteri, építő szakipari, valamint az útépítési tevékenységet folytatók ellenőrzésére irányult - írja a Napi.hu.

A legfontosabb megállapítások:

  • A vizsgált vállalkozások 92,53 százalékánál találtak valamiféle szabálytalanságot, azaz 1218 cégből 1127-nél.
  • A 11 122 ellenőrzött főből 3 352-nél (30,14 százalék) találtak valami gondot.
  • A vizsgált munkaeszközök több mint ötödénél nem stimmelt valami: minden második munkaállvány balesetveszélyes volt, de a legjobb arányt mutató kézi szerszámgépeknél is volt 10 százalék esély arra, hogy valami gond lesz annak használatából.
  • Nagyon kevés kivételtől eltekintve (0,86 százalék) mindenki biztosított a dolgozóknak megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvizet, ahogy a vizsgált munkahelyek 96 százalékában volt kialakítva pihenőhelyiség is. A nagyobb cégek még klimatizált konténereket is biztosítottak a dolgozók számára. 
  • Mindössze az ellenőrzött vállalkozások két százaléka nem gondoskodott wc-ről az építkezés helyszínen. 
  • A munkahelyi elsősegélynyújtás személyi feltételei az építési terület 22 százalékánál, a tárgyi feltételek 18 százalékánál nem voltak adottak.
  • A dolgozók 3,4 százaléka dolgozott előzetes orvosi alkalmassági vizsga nélkül.
  • A veszélyes anyagokkal a cégek 13 százaléka bánt szabálytalanul.
  • A leesésveszélyes, szabadba vezető falnyílások, magasban lévő munkaszintek majdnem kétharmadát (60 százalék), a beesésveszélyes födémnyílások 38 százalékát nem látták el szabályos, személyek és tárgyak leesése elleni kollektív védelemmel. Ahol volt is védőeszköz, ott a dolgozók 17 százaléka nem rendeltetésszerűen használta őket.
  • A mélyépítési munkáknál ahol az szükséges lett volna, az esetek 64 százalékában nem támasztották meg megfelelően a munkagödör, illetve munkaárok oldalfalait. 
  • Összesen 7 esetben (2 százalék) nem volt biztosított a munkavállalók számára az 1 méternél mélyebb munkagödörbe, esetleg árokba való biztonságos lejutás lehetősége.
  • A beesés elleni intézkedéseket az esetek majdnem felében (49 százalék) elmulasztották megtenni az építőipari cégek. 
  • Az ellenőrzés alá vont munkáltatók 14,4 százaléka nem rendelkezett az építési területre vonatkozó kockázatértékeléssel. 
  • A szennyvízcsatornák karbantartása, bővítése során a cégek ötöde nem foglalkozott a biológiai kóroki tényezőkkel, de hasonló volt a helyzet a veszélyes anyag/keverék (18 százalék), a rezgésexpozíció (13 százalék) és a zajexpozíció esetében (11 százalék) is.
  • A vállalkozások 7,8 százaléka nem oktatta ki a munkavállalókat az egyéni védőeszközök használatára.
  • A munkavállalók szombaton, de havonta több alkalommal, vasárnap is dolgoznak, mivel szoros az átadási határidő. Nincs elegendő idő a pihenésre, így a munkavállalók hajszoltak, amely akár a munkabalesetek számának növekedéséhez is vezethet. 
  • Nincs elég motivált, szakképzett munkaerő, így a munkavédelmi előírások betartása nehézkes

A fenti szabálytalanságok miatt a hatóság összesen

9,5 millió forintnyi bírságot

szabott ki, 829 hiányosságot megszüntető határozatot és 2 957 intézkedést, 1 022 felfüggesztő határozatot, illetve 227 foglalkoztatástól eltiltó határozatot hoztak.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×