eur:
393.74
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Váratlan fordulat: visszavehet Európa egy iparágat Kínától

Váratlan fordulat: visszavehet Európa egy iparágat Kínától

A digitalizációval járó technológiai áttörésnek köszönhetően a fejlődő országokból visszatérhetnek egyes textilipari ágazatok Európába és az Egyesült Államokba - idézte az APA hírügynökség Achim Berget, a McKinsey vezetési tanácsadó cég divatszakmai szakértőjét.

A szakember rámutatott: a legalkalmasabb textilipari gyártási telephely kiválasztásában a jövőben már mind nagyobb szerepet kapnak majd a digitalizációs ismeretek és készségek. A fejlődő országok alacsony munkabéreiből eredő költségcsökkentési lehetőségek szinte már teljesen kimerültek.

A szakember szerint a textilipari szakma az alapvető ruházati cikkek fejlődő országokbeli gyártásával párhuzamosan

a divatcikkek automatizált gyártására rendezkedik be a fejlett országokban.

A McKinsey kimutatásai alapján Kína például már túljutott a csúcson a világ legnagyobb textilipari termelőjeként játszott szerepében, exportja 2014 óta nyolc százalékkal csökkent. A többi nagy textilipari exportőr, Banglades, Vietnam és India esetében pedig már csökkent a növekedés üteme.

A McKinsey együttesen 113 milliárd euró forgalmat bonyolító 63 textilipari konszern beszerzési menedzserei bevonásával állította össze tanulmányát. Ennek alapján

a megkérdezettek fele arra számít, hogy 2025-től az alacsony bérek már elveszítik a gyártási telephely kiválasztásában döntési szempontként játszott szerepüket.

A digitalizációnak köszönhetően pedig a költségszint öt százalékkal, a termékátfutási idő pedig 2-4 héttel csökken.

Az európai beszerzési menedzserek közül minden harmadik, az amerikaiak közül pedig minden második számít arra, hogy a textilipari vállalatok az automatizálás lehetőségével élve a harmadik világból "hazatelepítik" gyártásukat. Kína azonban ezzel együtt is változatlanul kulcsfontosságú szerepet tölt majd be a világ textiliparában. Törökország és Banglades azonban veszít jelentőségéből.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×