eur:
393.83
usd:
368.04
bux:
65862.51
2024. április 23. kedd Béla

Lecsapott a hatóság a rendkívül kockázatos pénzgyárakra

A kínai hatóságok pénteken utasították a pekingi székhelyű kriptodeviza tőzsdéket, hogy állítsák le a kereskedést és azonnal értesítsék meglévő ügyfeleiket a bezárásról.

Az érintett tőzsdék szeptember 20-ig kaptak időt arra, hogy a hatóságoknak jelezzék, miként teszik lehetővé ügyfeleiknek a kereskedésből való kockázatmentes kiszállást, illetve miként kezelik a pénzeszközöket, hogy megvédjék a befektetők érdekeit - derül ki a Securities Times állami napilapban is közölt utasításból.

"Minden kereskedési platformnak szeptember 15-én éjfélig közzé kell tennie egy értesítést, amelyben világosan közlik, hogy mikor állítják le a kriptodevizákkal való kereskedést. Be kell azt is jelenteniük, hogy leállítják az új felhasználók regisztrálását" - áll a kormányzati utasításban.

A kínai hatóságok szigorúan lecsapnak a kriptodevizás ügyletekre, hogy megpróbálják kordában tartani a pénzügyi kockázatokat, miután a rendkívül spekulatív piacon idén tömegével jelentek meg új ügyfelek. A jegybank szeptember elején illegálisnak minősítette és betiltotta a kriptodeviza kibocsátásával történő tőkegyűjtést. Csütörtökön pedig már arról cikkeztek a lapok, hogy a hatóságok azt tervezik, szeptember végére bezárják az ország összes bitcoin tőzsdéjét.

A sanghaji székhelyű BTCC China, az egyik legnépszerűbb kínai digitális deviza tőzsde már csütörtökön bejelentette, hogy a szabályozás szigorítása miatt szeptember 30-án leállítja a kereskedést a virtuális devizákkal. Kisebb kínai bitcoin tőzsdék, a ViaBTC, YoBTC és a Yunbi, pénteken közölték, hogy ugyancsak szeptember 30-án leállítják Kínában a kereskedést.

Az OkCoin és Huobi pekingi székhelyű elektronikus kereskedési platformok, amelyek a legnagyobb kínai kriptotőzsdék közé tartoznak, bejelentették, hogy október 31-én tervezik leállítani a jüan elszámolású kereskedést.

A BTCC Chinán a bitcoin 7,63 százalékos mínuszban, 19 797 jüanon forgott péntek délután.

Az amerikai Bitstampon, amely egyike a 3 legnagyobb kereskedési forgalommal rendelkező kriptopénz tőzsdének a világon, közép-európai idő szerint péntek délután fél egykor 5 százalékos mínuszban, 3071 dolláron állt a jegyzés. Öt órával később viszont már 3637 dolláron jegyezték a bitcoint. A pénteki kereskedés során 2972 és 3759 dollár között mozgott a jegyzés.

Szeptember 2-án, történelmi csúcsán, még 5000 dolláron jegyezték a bitcoint.

Nagyon sok bitcoinnal foglalkozó oldal és pénztárca a Bitstamp árfolyamait veszi mérvadónak.

Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk hat hét óta először 3000 dollár alá is süllyedt pénteken. Késő este már 3507,93 dolláron, 8,73 százalékos pluszban állt az index.

A BTCC Chinán is széles sávban, 16 601 és 21 198 jüan között mozgott a bitcoin árfolyama, késő este 9,73 százalékos pluszban, 19 650 jüanon állt a jegyzés.

Iparági elemzők szerint bár Kína továbbra is jelentős tényező, a bitcoint valószínűleg nem roppantja meg a kínai hatóságok fellépése, ha csak a világ más országai nem követik Peking példáját.

Charles Hayter, a Cryptocompare szakelemző portál alapítója kiemelte, hogy a kínai kriptotőzsdék bitcoin forgalma a globális kereskedésből kevesebb mint 10 százalékot tesz ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×