eur:
395.05
usd:
366.06
bux:
65186.32
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Javult a bérhelyzet, de még mindig van lemaradás

Javult a bérhelyzet, de még mindig van lemaradás

297.300 forint volt a bruttó átlagkereset 2017 júniusában. Milyen átlagbérrel számolhatnak a környező országokban, és milyen terhek rakódnak rá a bérekre? Lambert Zoltánt, a WTS Klient ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

A 2017-ben látott béremelések közelebb vitték a magyarországi kereseteket a szomszédos, például a Szlovákiában, Ausztriában és a Szlovéniában járó átlagbérekhez, de utóbbi országban átlagosan még mindig 20-30 százalékkal több pénz jár egy dolgozónak - hívta fel a figyelmet a szakértő. Ausztriával szemben még rosszabbul állunk, de ott az egy főre jutó GDP is magasabb, így nem lenne megfelelő az összehasonlítás.

Lambert Zoltán elmondta: a munkabért terhelő adók kiszámítása Magyarországon a legegyszerűbb,

100 forint bruttó fizetésből 66 és fél forintot visz haza a munkavállaló és ez a munkaadónak 123 forint 50 fillérjébe kerül.

A többi országban árnyaltabb a kép. Bár hasonlóak az adó- és járulékterhek

Szlovákiában, Szlovéniában és Ausztriában is, de alkalmaznak adókedvezményeket,

az adókulcsuk pedig sávosan progresszív: Szlovákiában 19 és 25, Ausztriában 25-55 százalék közötti (itt 55 százalékos átmeneti adó is van), Szlovéniában 16-50 százalék között adóztatják a jövedelmeket. 

A munkaadókat terhelő járulékok ugyancsak hasonlóak a magyarországihoz, így a szakember arra számít, hogy ha folytatódik a bérek felzárkóztatása, akkor a valóságos adóterhelésben sem lesz lemaradás és versenyképesebb lesz a munkaerőpiac. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×