eur:
393.06
usd:
366.87
bux:
66548.58
2024. április 25. csütörtök Márk
Így lehet a munkáltatók álma - új dologra is odafigyelnek

Így lehet a munkáltatók álma - új dologra is odafigyelnek

A cégek negyedénél a fluktuáció mértéke meghaladja a 10 százalékot, közben a távozó munkatársak pótlása több milliós tétel lehet - írja egy tanulmány.

A BDO Magyarország és a Blooment Alapítvány több mint száz vállalkozást érintő kutatása alapján a fluktuáció csökkentése, a hatékonyabb toborzási módszerek alkalmazása mellett az utánpótlásképzés fejlesztésével, a mentorprogramok bevezetésével érhető el.

Az Adó Online portálon ismertetett felmérés adatai szerint aggasztó az is, hogy a frissen kiválasztott munkatársak 24 százaléka rövid időn belül elhagyja a céget, vagy nem válik be, vagy talál egy számára vonzóbb helyet, így az alkalmazásukba befektetett költség és energia esetükben sosem térül meg.

Szegedi Levente, a Blooment Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte:

amennyiben a cégek hajlandóak energiát fektetni abba, hogy maguk neveljék ki a munkatársaikat, már rövidtávon is érezhetően motiváltabb munkatársakkal tudnak működni,

ami alapvetően növeli az alkalmazottak lojalitását.

A fluktuáció visszaszorítása egyre komolyabb hatékonyságnövelő tényező. A felmérésnek arra a kérdésére, hogy mekkora költséggel jár egy új munkavállaló felvétele, a megkérdezett cégek 29 százaléka jelölt meg 1 millió forintnál magasabb összeget.

Ez azonban nem a teljes költség, hiszen az új munkatársat be is kell tanítani.

Az egyre szélesebb foglalkoztatási területeken jelentkező munkaerőhiány alaposan megnehezítette a toborzással foglalkozó szakemberek dolgát. A felmérés eredménye szerint a vállalkozások 77 százalékának több mint 2 hónapra van szüksége egy megüresedett munkakör betöltésére, míg 5 százalék fél évnél is hosszabb átlagos időt jelölt meg a pótláshoz szükséges időként.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×