Egyetlen rovaron múlik egy egész ágazat sorsa

Infostart
2017. szeptember 4. 18:39
Az elmúlt három évvel összehasonlítva jó lehet a diótermés idén - mondta az InfoRádiónak a Boglárkert Kft. ügyvezető igazgatója. Gara Miklós hozzátette: idén sem a jég, sem a fagy nem tizedelte meg a dióültetvényeket, de van egy kártevő, amelyik még veszélyes lehet a termésre.

Bár a szüret a Balaton déli oldalán csak a jövő hét közepén indul, a szakemberek optimisták, mert mint a Boglárkert Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a kilátások összességében kedvezőek. Gara Miklós jelezte, az elmúlt három évben nagyon rossz volt a diótermés, ami látszik is az árakon.

„Az elmúlt évekhez képest nagyobb termés van a fákon, de látszik, hogy a diólégy nyüve jelentős károkat okozhat. Ezt onnan lehet látni, hogy a zöld burok feketés-barnás színnel nyílik fel és a fehér vagy sárgás színű dióbél is sötét lesz, ami a fogyasztó számára kevésbé vonzó.”

Azt egyelőre nehéz megmondani, milyen arányban lesznek az eladathatatlan diók – tette hozzá Gara Miklós. A károsodás mértéke attól függ, hogy a kártevő által megtámadott növényen megjelenő különböző gombák közül melyek kerülnek túlsúlyba, az elszíneződés mellett kiszáradhat, penészesedhet a dióbél is – mondta a Boglárkert Kft. ügyvezető igazgatója.

„Ettől függ, hogy azért ipari felhasználásra alkalmas vagy ki kell dobni a diót.”

A magyarországi dióültetvények nagyságát nehéz pontosan megmondani, mert ugyan a területalapú támogatások miatt az üzemszerű termőterületekről vannak pontos adatok, 5500-6000 hektár, aminek jelentős része fiatal ültetvény, tehát még nincs termőkorban, azonban a kertekben, az utcán vagy az erdő szélén lévő diófák, illetve diótermés mennyisége nem ismert – hangsúlyozta Gara Miklós.

A betakarított mennyiség összességében valamivel több lesz, mint tavaly a Kárpát-medencében.”


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ha a diólégy nem működik túl, jó lesz a termés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást