eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Sok a bizonytalanság az M1-es sztráda körül

Sok a bizonytalanság az M1-es sztráda körül

A tervek már készülnek az M1-es autópálya felújítására, és esetleges háromsávossá bővítésére, ám azt továbbra sem lehet tudni, hogy ez mikor valósulhat meg, és honnan lesz rá pénz - mondta az InfoRádió Üzleti Reggeli című műsorában Szász Péter, a Napi.hu munkatársa.

Nincs könnyű dolga a Bécs és Budapest között autózóknak. Tatabányától egészen a fővárosig ugyanis már olyan hullámos az útburkolat, hogy csak korlátozott sebességgel lehet zötykölődni az autópályákon alapesetben megengedett 130 kilométer per óra helyett - írta a Napi.hu.

„Főleg Tatabánya és Budapest között az út minősége erősen kifogásolható.”

A helyzetet rontja, hogy a külső sávban folyamatosan kamionok haladnak, így egy, csapnivaló minőségű sávra szűkül az egyre növekvő forgalom. Bár korábban felröppentek olyan hírek, hogy hamarosan háromsávosra bővítik az M1-es pályáját, ez egyelőre még bizonytalan, pénz ugyanis nincs rá - idézte a cikket Szász Péter az InfoRádióban.

Az autópálya állapotáért felelős Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya részletes választ küldött a felújítás időzítésére és költségeire vonatkozó kérdésekre. A Napi.hu összefoglalása szerint azt írták, helyenként megszüntetik a legnagyobb kátyúkat és bukkanókat, teljes felújításra azonban nem lehet számítani.

„Azt azonban elismerték, a végleges megoldást a burkolat teljes felújítása, kicserélése jelentené.”

Erre azonban jelenleg nem áll rendelkezésükre a szükséges fedezet. A társaság mindent elkövet annak érdekében, hogy uniós vagy hazai forrást találjon. Ennek hiányában az úthibákra figyelmeztető jelzőtáblákat és sebességkorlátozó táblákat helyeztek el, amivel a balesetek számát szeretnék csökkenteni – idézte a cikket Szász Péter az InfoRádióban.

„Az autópálya megnevezés nem az út minőségét jelzi, hanem azt, hogy nincs szintbeli kereszteződés rajta, elvileg egy kátyús, borzalmas minőségű út is lehet autópálya, ha bizonyos kritériumoknak megfelel. Ha azonban az a kérdés, el tudunk-e gyorsan jutni A-ból B-be, más igényeink merülhetnek fel egy autópályával kapcsolatban.”

Az üzemeltető közölte azt is, hogy lokális burkolatjavításokat folyamatosan végeznek, a nagyobb összefüggő, akár rövidebb szakaszokon teljes forgalmi sávra kiterjedő, úgynevezett nagy felületű munkálatok pedig augusztus 28-tól indultak. A torlódások elkerülése érdekében ezeket éjszakai igyekeznek elvégezni.

„Nagy örömre nincs ok, mert idén összesen két szakaszon várható teljes felújítás, összesen 13,5 kilométeren. A részletekből kiderült, hogy teljesen felújítják a jobb pálya Budapest és Hegyeshalom között a 16+100-tól a 18+600 kilométerszelvényig terjedő, 2,5 kilométeres, és a 28+350 és 40+100 kilométerszelvényig tartó 11,7 kilométeres szakaszt. Ezek időpontja azonban még nem ismert.”

Szász Péter biztató jelnek értékelte, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Zrt-nél legalább előkészítés alatt van az M1-es rossz pályaszakaszainak rekonstrukciója. Készülnek a tervek, majd lesz közbeszerzés, tervező és kivitelező is.

„Azt, hogy mikor, nem tudni pontosan, ahogy azt sem, hogy mikor lesz háromsávos az autópálya, amire az M7-es ilyen szakasza alapján lehetne igény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×