eur:
392.77
usd:
366.02
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Enyhítettek a szigorú lakossági korlátozásokon Görögországban

A görög kormány péntektől részben enyhített a két éve elrendelt tőkekorlátozásokon, több pénzt vehetnek fel bankszámláikról a görögök.

A görög pénzügyminisztérium közlése szerint szeptember 1-jétől a lakosság összesen havi 1800 eurót vehet ki számláiról, bármilyen időpontban az eddigi kétheti, összesen 840 euró helyett.

A külföldre utazó görögök esetében továbbra is fennmarad az a két éve elrendelt intézkedés, hogy legfeljebb 2 ezer euró készpénzt vihetnek ki az országból. Az importtermékek vásárlása esetén a pénzátutalás pedig még mindig csak banki engedéllyel lehetséges.

A tőkekorlátozást 2015. június 28-án vezették be, hogy megállítsák a bankbetétek kivételét, ami már olyan nagy mértékű volt, hogy a bankrendszer összeomlásával fenyegetett.

2014 novembere és 2015 júniusa között csaknem 50 milliárd euró megtakarítást vettek ki a görögök, attól tartva, hogy Görögország kihullik az euróövezetből.

A tőkekorlátozás segített megállítani a folyamatot, de számos gazdasági hátulütője volt az intézkedésnek, lefékezte például a gazdaságot, a hazai össztermék (GDP) zsugorodni kezdett.

A tőkekorlátozások teljes feloldására várhatóan 2018 augusztusában kerül sor.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×