eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Mégsem érkezett szennyezett tojás Magyarországra?

Mégsem érkezett szennyezett tojás Magyarországra?

Elképzelhető, hogy mégsem érkezett Magyarországra a mérgező fipronillal szennyezett tojásos termékből – értesült az InfoRádió a NÉBIH élelmiszer és takarmánybiztonsági igazgatójától. Pleva György elmondta: kétségessé vált egy német jelzés alapján, hogy valóban a szennyezett termék érkezett-e az országba. A termékek a megerősítésig továbbra sem kerülhetnek forgalomba.

Tegnap délután érkezett egy riasztás Németországból a Nébih központjába arról, hogy egy német vállalkozás egy magyarországi vállalkozásnak szállított tíz karton tojásomlett-készítményt, amiben szennyezett tojás lehetett. Ezeket általában ázsiai éttermekben szusi előállításához szoktak használni – közölte Pleva György.

„Azonnal felvettük a kapcsolatot a vállalkozással, amely korrekt módon értesítette azt a négy partnerét, ahova ezekből a tételekből került. Így a termékek már nincsenek forgalomban. Kereskedelmi forgalomba nem is kerültek ezek a termékek, kizárólag ebben a négy étteremben vagy étteremláncban voltak elérhetőek, de már onnan is kivonták” - mondta az élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgató.

Mégsem érkezett szennyezett tojás Magyarországra?

Elmondta, hogy a kartonok pontos tartalmát még nem ismerik, mivel még tart a nyomonkövetéses vizsgálat. Azt lehet tudni, hogy a kartonokban 600 grammos fagyasztott omlettkockák voltak, és feltételezhetően körülbelül száz kilogramm terméket tartalmaz a tíz karton.

„Kaptuk a német féltől egy értesítést, ami szerint nem is abból a tételből érkezett Magyarországra, amit ki kellene vonni a forgalomból, hanem egy másik tételből.

Ezek szerint elképzelhető, hogy mégsem a szennyezett termékből érkezett Magyarországra”

- jelentette ki Pleva György.

„Ezt azonban még meg kell erősítenie a német hatóságnak is. Ha ez igaz, akkor Magyarországon mégsem érinti a szennyezés, és vissza fogjuk engedni a forgalomba ezt a tételt is” - mondta a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

Hozzátette:

elképzelhető azonban, hogy készítményekként még szállítottak Magyarországra a szennyezett tojásból.

Nagyon sok olyan élelmiszer van, ahol megjelenhet: száraztésztákban, pasztőrözött tojáskészítményekben, -porokban.

„Így nem mondhatjuk azt, hogy kizárt a további magyarországi érintettség, de a Nébih felkészült erre is” - hangsúlyozta Pleva György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×