Mégsem érkezett szennyezett tojás Magyarországra?

Infostart
2017. augusztus 16. 12:18
Elképzelhető, hogy mégsem érkezett Magyarországra a mérgező fipronillal szennyezett tojásos termékből – értesült az InfoRádió a NÉBIH élelmiszer és takarmánybiztonsági igazgatójától. Pleva György elmondta: kétségessé vált egy német jelzés alapján, hogy valóban a szennyezett termék érkezett-e az országba. A termékek a megerősítésig továbbra sem kerülhetnek forgalomba.

Tegnap délután érkezett egy riasztás Németországból a Nébih központjába arról, hogy egy német vállalkozás egy magyarországi vállalkozásnak szállított tíz karton tojásomlett-készítményt, amiben szennyezett tojás lehetett. Ezeket általában ázsiai éttermekben szusi előállításához szoktak használni – közölte Pleva György.

„Azonnal felvettük a kapcsolatot a vállalkozással, amely korrekt módon értesítette azt a négy partnerét, ahova ezekből a tételekből került. Így a termékek már nincsenek forgalomban. Kereskedelmi forgalomba nem is kerültek ezek a termékek, kizárólag ebben a négy étteremben vagy étteremláncban voltak elérhetőek, de már onnan is kivonták” - mondta az élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgató.

Elmondta, hogy a kartonok pontos tartalmát még nem ismerik, mivel még tart a nyomonkövetéses vizsgálat. Azt lehet tudni, hogy a kartonokban 600 grammos fagyasztott omlettkockák voltak, és feltételezhetően körülbelül száz kilogramm terméket tartalmaz a tíz karton.

„Kaptuk a német féltől egy értesítést, ami szerint nem is abból a tételből érkezett Magyarországra, amit ki kellene vonni a forgalomból, hanem egy másik tételből.

Ezek szerint elképzelhető, hogy mégsem a szennyezett termékből érkezett Magyarországra”

- jelentette ki Pleva György.

„Ezt azonban még meg kell erősítenie a német hatóságnak is. Ha ez igaz, akkor Magyarországon mégsem érinti a szennyezés, és vissza fogjuk engedni a forgalomba ezt a tételt is” - mondta a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

Hozzátette:

elképzelhető azonban, hogy készítményekként még szállítottak Magyarországra a szennyezett tojásból.

Nagyon sok olyan élelmiszer van, ahol megjelenhet: száraztésztákban, pasztőrözött tojáskészítményekben, -porokban.

„Így nem mondhatjuk azt, hogy kizárt a további magyarországi érintettség, de a Nébih felkészült erre is” - hangsúlyozta Pleva György.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mégsem érkezett szennyezett tojás Magyarországra?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást