eur:
392.58
usd:
365.92
bux:
66778.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyerhet a botrányon a magyar tojás

Nyerhet a botrányon a magyar tojás

Győztesként kerülhet ki a magyar tojás a nyugat-európai piacot megrengető holland botrányból, az importtal szembeni bizalmatlanság ugyanis a hazai áru malmára hajthatja a vizet - mutat rá cikkében a Magyar Idők.

Bár a hazai boltokba szinte biztos, hogy nem került rovarölő szerrel fertőzött tojás, a több nyugat-európai országot érintő botrány közvetett módon a magyar tojáspiacra is hatással lehet.

Augusztus elején derült ki, hogy egyes hollandiai baromfifarmokon a kullancsok és tetvek ellen használt szer hatóanyaga a tojásokban is megtalálható. Azokat a baromfitelepeket, ahol a vélhetően hamisított szereket alkalmazták, a helyi hatóságok zárlat alá helyezték.

Eddig Belgium, Franciaország, Németország, Hollandia, Olaszország, Svájc, az Egyesült Királyság, valamint Svédország és Lengyelország érintett az ügyben. Szerdán pedig kiderült, hogy Németországon és Ausztrián keresztül északi szomszédunkba is került a fertőzött tojásból.

 A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Magyar Idők megkeresésére jelezte: a szóban forgó atkairtó használata Magyarországon tilos, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Németországban és Lengyelországban azonban gond nélkül hozzájuthatnak a termelők.

A szakemberek szerint a szennyezett holland tojás miatt nem kell aggódnunk, ugyanis hazánkba nem érkezik jelentősebb import ebből az országból, a lengyel szállítmányokról azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy tartalmaznak-e szermaradványt.

Annak érdekében, hogy ez kiderüljön, a hatóság e hónap végéig minden beérkező tételt megvizsgál.

Földi Péter, a Baromfi Terméktanács szaktanácsadója a lapnak elmondta:  a mostani botrány tovább növeli majd a magyar termékekkel szembeni bizalmat, amiből a termelők is profitálnak.

"Nálunk nagyon ritkán fordul elő élelmiszerlánc-biztonsági probléma, s ha mégis, általában az importáruknál jelentkeznek a gondok" – mutatott rá a szaktanácsadó. 

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×